EkonomiGenelTürkiye

Hükümetin Kararı: Asgari Ücretli, Emekli, Memur, Öğrenci, EYT’li Herkesi Etkileyecek!

**Memur ve Memur Emeklilerine Zam Müjdesi! Tahminlere Göre Asgari Ücret Artışı da Açıklandı**

Ekonomist Muhammet Bayram, memur ve memur emeklilerine yapılacak zam ve asgari ücret artışıyla ilgili tahminlerde bulundu. Tahminlerine göre asgari ücret, 15 bin 500 TL ile 16 bin TL arasında olabilirken, memur ve memur emeklisi maaşlarına yapılacak zam oranını da açıkladı.

**Eylül Ayı Enflasyon Rakamları Bekleniyor**

Eylül ayı enflasyon rakamının belli olmasının ardından, yıl başında yapılacak ücret artışları gündeme gelmeye başladı. Milyonlarca memur, emekli, kamu işçisi ve asgari ücretli, 2024 için beklenen zamları merak ediyor. Bu konuda görüşleri sorulan ekonomist Muhammet Bayram, maaşlarla ilgili soruları yanıtlarken asgari ücret için de net bir rakam verdi.

**Asgari Ücret Tahminleri**

Bayram, “Son altı aylık enflasyon farkı dikkate alındığında, bu oranın yüzde 40’lar civarında olabileceğini görüyoruz. Şu anda asgari ücretin net olarak 15 bin 500 TL ile 16 bin TL arasında olabileceğini düşünüyorum” dedi.

**Memur ve Memur Emeklilerine Zam Tahmini**

CNN Türk’e açıklamalarda bulunan Muhammet Bayram, memur ve memur emeklilerine yapılacak zamla ilgili de tahminlerde bulunarak şunları söyledi:

“Son açıklanan enflasyon oranına göre üç aylık kümülatif rakam yüzde 25’ler civarında görünüyor. Ancak henüz üç aylık enflasyon rakamı açıklanmadı. Fakat enflasyonun yükseliş trendinin son bulduğunu söyleyebiliriz. Temmuz ayına ait enflasyon oranı yüzde 9.49 olarak açıklanmıştı. Ardından Ağustos’ta yüzde 9.09 olarak gerçekleşti. Eylülde ise artış hızı önemli ölçüde azaldı ve yüzde 4.75 olarak açıklandı.

**Emekliler İçin Zam Oranı Tahmini**

Bu durum, toplamda yüzde 25 artışa tekabül etmektedir. Memur ve memur emeklileri, burada toplu sözleşmeden kaynaklanan zam farkını da alacaklar. Böylelikle yüzde 25 enflasyon farkının yanı sıra toplamda yüzde 34’leri bulan bir artış elde edecekler. Çünkü haziran ayında aldıkları yüzde 6’lık zam farkları vardı. Yüzde 25’lik enflasyon farkından yüzde 6 çıkarıldığında yüzde 19 oluşmaktadır. Bu rakama ocakta alacakları yüzde 15 zam da eklenince yüzde 34’e ulaşmaktadır.

**Asgari Ücret Zam Farkı**

Memur ve memur emeklilerinin şu anda toplu sözleşme ile birlikte hak kazançları yüzde 34 civarındadır. Ancak devletimiz burada refah payı artışı da ekleyebilir.

**Asgari Ücret Belirlenirken Dikkate Alınacak Faktörler**

Asgari ücret belirlenirken yalnızca enflasyon dikkate alınmamaktadır. Geçim endeksleri ve rekabet koşulları da göz önünde bulundurulmalıdır. Asgari ücret, rekabet edilebilir bir fiyat olmalı ve ihracatçılarımız ile üreticilerimizi desteklemelidir. Aynı zamanda sabit ve dar orta gelirli vatandaşlarımız, enflasyonu daha fazla hissetmektedir. Bu nedenle enflasyonun yükünün emeklere değil, sermayeye dağıtılması gerekmektedir.

Son dönemde asgari ücret konusunda rekor düzeyde artışlar gerçekleşmiştir. Bu durumda, son altı aylık enflasyon farkının yüzde 40’lar civarında olabileceğini görmekteyiz. Buna göre, mevcut durumda asgari ücretin net olarak 15 bin 500 TL ile 16 bin TL arasında olabileceğini düşünüyorum.”

Hükümetin Kararı: Asgari Ücretli, Emekli, Memur, Öğrenci, EYT'li Herkesi Etkileyecek!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.