EkonomiGenelTürkiye

100.000 TL’lik kaybı önlemek için sosyal güvenlik uzmanının uyarısı!

YÜZDE 10 DAHA YÜKSEK MAAŞ!

Akıllı Emeklilik Planlamasıyla Yüksek Kazançlar Sağlayın

Günümüzde Türkiye’de birçok çalışan, emeklilik planlamalarını yapmaktadır. Emeklilik koşullarını tamamlayanlar ise akıllarındaki tek soru, ne zaman emekli olmaları gerektiği olmaktadır. Doğru zamanı doğru şekilde tespit edebilenler, çok önemli kazançlar elde edebilirken, bu planlamayı yapmayanların ise zararları çok büyük olmaktadır.

Müracaat Tarihini Doğru Belirleyin: Yüzde 10 Daha Yüksek Maaş!

Emeklilik planlamasına yönelik bilgilendirici bir açıklama yapan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, emeklilik için en önemli konulardan birinin, 2023 veya 2024’te müracaat tarihini belirlemek olduğunu vurgulamaktadır. 2023 yılında emekli olacak kişiler toplamda yüzde 62,5 zamdan yararlanacaktır. Ancak 2024 yılında emekli olacak kişilerin durumu enflasyona göre belirlenecektir. Beklentilere göre, yüzde 65 gibi bir enflasyon çıkması beklenmektedir. Ocak ayında emeklilik başvurusu yapacak olanlar ise büyümeden de yüzde 30 oranında pay alacaklardır. 2023 yılında emekli olacakların artışları yaklaşık olarak yüzde 62 civarında olacakken, 2024 yılında bu rakam yaklaşık olarak yüzde 70 olacaktır. Tüm bunlar, enflasyonun biraz daha yüksek çıkması durumunda yüzde 10 fark yaratabileceğini göstermektedir.

KIDEM TAZMİNATINDA 100.000 TL FARK!

Kıdem Tazminatını Doğru Hesaplayarak Ek Kazanç Sağlayın

Emekli olacaklar için bir diğer önemli konu ise kıdem tazminatı hesaplamasıdır. Emekli olacak kişiler, kıdem tazminatlarını da hesaplamak durumundadırlar. Bu konuda da bilgi veren Özgür Erdursun, şu anda asgari ücretli bir kişinin 1 yıllık kıdem tazminatının 13.414 TL olduğunu belirtmektedir. Asgari ücrete yüzde 50 zam beklendiği ve bu tutarın 20.000 TL’ye yükseleceği ifade edilmektedir. 15 yıl çalışan bir kişi, Ocak ayını beklerse 100.000 TL daha kazançlı çıkacaktır.

En düşük aylığı alan kişilerin ne zaman emekli olacaklarının çok fazla bir önemi olmamaktadır. Ancak 5 yıl ve üzerinde bir kıdem tazminatı alınacaksa, buna göre planlama yapılmalıdır. 5 yılın altında kıdem tazminatı alacak kişiler ise 2024 yılını beklememelidirler. Tüm bunlar, en düşük emekli maaşını alacak olanlar için söylenmektedir.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun’un açıklamalarına göre, daha yüksek emekli maaşı almak için Ocak 2024’te emekli olmak daha mantıklıdır. Bu şekilde yaklaşık olarak yüzde 10 daha fazla emekli maaşı alınabilecektir. Ancak bir diğer boyutu ise kıdem tazminatıdır. Kıdem tazminatı için de Ocak ayının beklenmesi doğru görülmektedir. 5 yıldan az kıdem tazminatı alacak olanların ise eğer yüksek emekli maaşı almayacaklarsa beklemelerine gerek olmadığı bildirilmiştir.

100.000 TL'lik kaybı önlemek için sosyal güvenlik uzmanının uyarısı!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.