EkonomiGenelTürkiye

SGK’dan 40K TL’lik toplu para iadesi için şartlar ve ödeme detayları (Rakamlar ve iade şekli değişebilir)

SGK’dan Para İadesi Alma Hakkı Kimlere Veriliyor?

EYT Kapsamında Olanlar Para İadesi Alabilir

SGK’nın sisteminde, bazı durumlarda sigortalılar için toplu para alma imkanı bulunuyor. Bu sürpriz para iadesi hakkıyla birlikte SGK, vatandaşlara beklenmedik bir şekilde toplu para veriyor. Peki, bu toplu para alma hakkı kimlere veriliyor?

Kimler Para İadesi Alabilir?

Para iadesi için SGK’dan bilgi almak isteyenlerin sayısında ciddi bir artış meydana geldi. SGK’nın mevzuatına göre, bazı koşulları yerine getiren sigortalılar bu haktan faydalanabilirler. EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kapsamında olan vatandaşlar, emekli olabilmek için gerekli prim gün sayısını tamamlayamazlarsa, SGK’ya başvurarak ödemiş oldukları primlerin iadesini talep edebilirler. Bu hakkı kullanmak için EYT’li olmak şart değildir. Ancak toplu para iadesi alacak olan sigortalının emekli olma ihtimali olmaması gerekmektedir. Borçlanma hakkı olan ve bu hakkı kullanarak emekli olabilecek bir kişi toplu para iadesi alamaz. Ancak 60 yaşından büyük, prim eksikliği olan ve borçlanma hakkı olmayan bir sigortalı, toplu para iadesi alabilir.

Hangi Paralar İade Ediliyor?

SGK’nın sigortalılara toplu olarak iade ettiği paraların hangi ödemeler olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. SGK’ya ödenen primlerin iadesi mümkündür. Ancak tüm primler için bu geçerli değildir. İşveren tarafından kesilen prim, işsizlik sigortası primi, sağlık sigortası payı gibi ödemeler kesinlikle iade edilemez. Sadece işçi payı olarak işverenin ödemiş olduğu, uzun vadeli sigorta kollarını ifade eden sigorta primleri iade edilebilir.

Başvuru Nasıl Yapılır?

SGK’dan toplu para iadesi alma hakkına sahip olan sigortalıların, başvuru yapmaları gerekmektedir. Emeklilik şansının kalmadığı durumda olan sigortalılar, bağlı oldukları SGK il müdürlüğüne yazılı bir dilekçeyle başvurmalıdır. Eğer sigortalı vefat etmişse, bu başvuruyu onun yasal mirasçıları da yapabilir. Yazılı başvurunun ardından işlemler başlatılır ve toplu para iadesi yapılıp yapılmayacağı hesaplanır.

Ne Kadar Para İade Ediliyor?

SGK’nın ne kadar para iadesi yapacağının belirlenmesi için kişisel hesaplama yapılması gerekmektedir. Bu miktar, iade edilecek primin yatırıldığı tutara ve kaç günlük prim iadesi yapılacağına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu toplu para iadesi 40.000 TL veya 200.000 TL gibi farklı tutarlarda olabilir. SGK, net tutarı hesaplayıp bildirir ve bu tutar peşin ve nakit olarak ödenir.

SGK'dan 40K TL'lik toplu para iadesi için şartlar ve ödeme detayları (Rakamlar ve iade şekli değişebilir)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.