EkonomiGenelTürkiye

Maaş Zammı Hesaplamalarında Değişiklik! Memur ve Emekli Maaşlarına Yüzde Kaç Zam Yapılacak?

**Memur ve Emekli Maaşları: Ocak 2024 Zammı Hesaplamaları**

**ENFLASYON HEDEFİ YÜKSELDİ!**

Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetimindeki ekonomi kurmayları, Orta Vadeli Programı (OVP) bugün açıkladı. OVP’ye göre, 2023 yılı sonunda enflasyonun %65 olması bekleniyor. Merkez Bankası’nın enflasyon beklentisi ise %58 olarak duyurulmuştu. Bu doğrultuda, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam hesaplamaları da değişti.

**6 AYLIK ENFLASYON FARKI NE KADAR OLACAK?**

2023 yılının ilk 6 ayı için kullanılan enflasyon oranı %19,77 idi. Temmuz ayında bu oran temel alınarak memur ve emeklilere zam yapılmıştı. Refah payı eklenerek maaş zamları %25’e tamamlanmıştı. OVP’deki %65 yıl sonu enflasyon hedefi baz alındığında, 6 aylık enflasyon farkı %45,23 olacak. Bu orana göre emekli ve memur maaş zamları hesaplanacak.

**MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ MAAŞ ZAMMI HESAPLAMASI**

Memurların ve memur emeklilerinin Ocak ayı maaş zammı hesaplaması, farklı parametrelerin birleşimiyle yapılacak. İlk olarak memurlara %15 toplu sözleşme zammı verilecek. Buna enflasyon farkı eklenerek hesaplama yapılacak. Ancak doğrudan 6 aylık enflasyon farkıyla hesaplama yapılmayacak. Temmuz 2023’te verilen %6 oranındaki toplu sözleşme zammı, 6 aylık enflasyon farkından çıkarılacak. Böylece memur maaşlarına Ocak ayında yansıtılacak olan enflasyon farkı oranı %39,23 olacak. Bu orana %15 toplu sözleşme zammı da eklenerek, memur ve memur emeklilerinin toplam maaş zamları %54,23 olarak hesaplanıyor.

**SSK VE BAĞKUR EMEKLİLERİNİN OCAK AYI MAAŞ ZAMMI HESAPLAMASI!**

SSK ve Bağkur emeklilerinin maaş zammı hesaplaması, memurlarınki kadar karmaşık olmamaktadır. Bu emeklilerin maaşları, 2023 yılının son 6 aylık enflasyonu kadar artırılacak. SSK ve Bağkur emeklileri sadece enflasyon farkı alacaklar. Dolayısıyla Ocak ayında bu emeklilerin maaşlarına %45,23 oranında zam yapılacak. Eğer en düşük emekli maaşı olan 7.500 TL’ye uygulanırsa, Ocak ayında emeklilerin en düşük maaşları 10.892 TL’ye yükselecek. 10.000 TL maaşı olan bir emekli de Ocak ayından itibaren 14.523 TL maaş almaya başlayacak.

Bu hesaplamalar, hükümetin enflasyon hedefi temel alınarak yapılmıştır. Eğer enflasyon daha yüksek çıkarsa, zam oranları da artacaktır.

Maaş Zammı Hesaplamalarında Değişiklik! Memur ve Emekli Maaşlarına Yüzde Kaç Zam Yapılacak?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.