EkonomiGenelTürkiye

“EYT Şartlarına Son! SGK Uzmanı İle 1800 Prim Günü İle Erken Emeklilik Fırsatı”

SGK Uzmanı Açıkladı! 1800 Gün Prim Şartıyla EYT’ye Gerek Kalmadan Erken Emeklilik Fırsatı – AK Parti’nin hazırladığı kanun teklifiyle, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kanunu sonunda çıkarıldı ve ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesinde olan kişiler için yaş şartı kaldırıldı.

EYT Nedir ve Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Ülkemizde 8 Eylül 1999’da yapılan yasal düzenlemeyle birlikte emeklilik şartları arasına yaş şartı da eklenmiştir. Bu şart nedeniyle emeklilik hakkını kaybeden ve EYT kapsamında yer alan milyonlarca kişi mücadelelerine başlamıştır. Yıllar geçtikçe, bazı kişiler yaş şartını tamamlayarak emekli olurken, diğerleri mücadelelerine devam etmiş ve sonunda EYT kanunu çıkarılmıştır.

Malulen Emeklilik Nedir?

Malulen emeklilik, kişinin sağlık sorunları nedeniyle çalışma gücünün en az %60 oranında kaybettiği durumlarda uygulanan bir emeklilik türüdür. Malulen emekli olmak için belirli şartlar bulunmaktadır.

Malulen Emeklilik İçin Şartlar Nelerdir?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ekrem Sarısu, bir okurunun sorusunu yanıtlayarak malulen emeklilik için aranan şartları açıkladı. Sarısu’ya göre, malulen emekli olmak için aşağıdaki şartları taşımanız gerekmektedir:

  • 10 yıl sigortalılık süresi,
  • 1800 gün prim ödeme,
  • En az %60 oranında işgücü kaybı.

Bu şartları sağlayan kişiler, EYT şartı aranmaksızın hemen emekli olabilir.

Malulen Emeklilik Nasıl Alınır?

Malulen emekli olmak isteyen kişilerin aşağıdaki adımları takip etmeleri gerekmektedir:

  1. Hastalık nedeniyle %60 oranında işgücü kaybınız olduğuna dair sağlık kurulu raporu alın.
  2. Raporunuz ve tıbbi ekleri, incelemek üzere Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu’na sunulur.
  3. Sağlık Kurulu, malulen olduğunuza karar verirse, süre ve prim şartlarını sağladığınız takdirde malulen emekli olabilirsiniz.

Eğer %60 oranında rapor alamazsanız, en az %40 oranında işgücü kaybınız olduğuna dair rapor ve Maliye’den vergi indirim hakkı almanız durumunda, 6 Ağustos 2002 tarihinden itibaren 12 yılı aşkın bir süreniz olduğundan engelli haklarıyla emeklilik için 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartlarına tabi olarak, vergi indirim hakkınızı alacağınız tarih itibarıyla erken emeklilik imkanına sahip olabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.