EkonomiGenelTürkiye

Memurlar ve emekliler arasında pazarlık masasında yapılan anlaşma ile yüzde 110 maaş zammı ve 7.650 TL kira yardımı sağlandı.

**TOPLU SÖZLEŞME TARTIŞMALARI BAŞLIYOR: MEMURLAR NE KADAR ZAM İSTİYOR?**

Bugün Türkiye’de milyonlarca memur ve memur emeklisi için oldukça kritik bir süreç resmen başlıyor. 2 yıl boyunca süren toplu sözleşmenin sona erdiği 2023 yılı sonunda toplu sözleşme için 2024 ve 2025 yılları için pazarlık masası bugün kurulacak. Bu yazıda, memurlara ve memur emeklilerine ne kadar bir zam yapılacağına dair detayları inceleyeceğiz.

**TOPLANTI ÇALIŞMA BAKANLIĞI’NDA!**

Memur maaş pazarlıkları bugün resmen başlıyor ve ilk toplantı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirilecek. Bu toplantıya kamu işverenini temsil eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da katılacak. Memurların tarafında ise yetkili sendika Memur-Sen pazarlık masasında yer alacak. Memur-Sen, 11 hizmet kolunun temsilcileriyle birlikte pazarlıklara katılacak.

**MEMURLAR NE KADAR ZAM İSTİYOR?**

Memurlara 2024 ve 2025 yıllarında yapılacak maaş zamları, 6 aylık dönemler halinde belirlenecek. Memur-Sen, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, kamu işvereninin Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerini dikkate alarak bir teklif sunması gerektiğini belirtmişti.

Memur-Sen tarafından yapılan açıklamaya göre, memurlar 2024 ve 2025 yıllarında toplamda %110 oranında maaş zammı talep ediyor. Ayrıca, bazı sosyal iyileştirmelerin de yapılması isteniyor. Bu iyileştirmeler arasında 7.650 TL’lik kira desteği, eş yardımının 2.000 TL’ye yükseltilmesi, tüm memurlara bayram ikramiyesi verilmesi gibi ayrıntılar yer alıyor. Memur-Sen ayrıca, memurlara yapılacak olan maaş zamlarının memur emeklilerine de yansıtılmasını talep ediyor. Hatırlanacağı üzere, son yapılan 8.077 TL’lik seyyanen zamdan memur emeklileri faydalanamamıştı.

**HÜKÜMETİN TEKLİFİ 15 AĞUSTOS’TA!**

Hükümet yetkilileri, memurların zam taleplerini dinleyecek ve kendi tekliflerini 15 Ağustos tarihinde açıklayacak. Ancak, memur ve memur emeklilerinin talepleri ile hükümetin teklifinin birbirinden oldukça farklı olması bekleniyor. Uygulanan ekonomi politikası, memurlara yüklü bir zam yapılmasına izin verme eğiliminde değil. Ayrıca, memurlara yapılan 8.077 TL’lik iyileştirmenin hükümet tarafından öne sürülmesi ve anlayış beklenmesi muhtemeldir.

**HAKEM KURULU KARAR VEREBİLİR!**

Memurlar ile hükümet arasında toplu sözleşme konusunda anlaşma sağlanamazsa, konu Hakem Kurulunda karar altına alınacak. Hakem Kurulu, hükümetten bağımsız olduğu düşünülürse, memurların pazarlık etme şansı oldukça sınırlı olabilir. Yine de tüm bu zam kararında son sözü söyleme yetkisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ait olacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.