EkonomiGenelTürkiye

SGK Destekli Emeklilik: Düşen Emeklilik Yaşı ve Prim Avantajları!

Sosyal Güvenlik Kanununda Yapılan Değişikliklerle Engelli Çocuğu Olan Anneler İçin Emeklilik Kolaylığı Sağlandı

YÜZDE 25 PRİM DESTEĞİ AÇIKLANDI

Sosyal güvenlik sistemi Türkiye’de çalışanları zorlayan koşullar içermektedir. Bu zorlayıcı etkilerden biri, yıllar içinde yürürlüğe giren sosyal güvenlik kanunlarıyla, farklı işçilerin farklı koşullar altında emekli olabilmesine imkan tanınmasıdır. Aynı işyerinde çalışan bir kişinin 7200 prim günü ile emekli olabileceği durumda, başka bir kişi 5000 prim günüyle emeklilik hakkı kazanmaktadır. Son zamanlarda SGK mevzuatında yapılan bir düzenlemeyle, özel durumu olan çalışanlara prim desteği verilerek emeklilik yaşında indirim uygulanacağı haberi gündeme bomba gibi düşmüştür.

ÇALIŞAN ANNELERE YÜZDE 25 PRİM DESTEĞİ

SGK tarafından çalışan annelere yönelik özel bir destek uygulaması sunulmaktadır. Bu destek hizmeti, çalışan annelerin engelli bir çocuğu olduğunda devreye girmektedir. Engelli çocuğa sahip olan bir çalışan anneye SGK tarafından prim desteği sağlanmaktadır. Bu prim desteği sayesinde uzun yıllar çalışma şartı olmadan emeklilik hakkı kazanılabilmektedir.

Örneğin, toplam 5800 prim gününe sahip olan bir çalışan anneye engelli çocuk nedeniyle SGK yüzde 25 oranında prim desteği vermektedir. Bu durumda hesaplama yapıldığında, 5800 prim günü üzerine SGK tarafından yüzde 25 oranında destek verilerek toplam prim gün sayısına 1450 gün daha eklenmektedir. Böylece toplam prim gün sayısı 7250 güne yükseltilerek emeklilik hakkı elde edilmektedir.

ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN ANNELER İÇİN EMEKLİLİK YAŞINDA İNDİRİM

Emeklilik yaşında da SGK tarafından indirim kararı alınmıştır. Bu indirimden yine engelli çocuğu olan çalışan anneler faydalanabilmektedir. Ancak, emeklilik yaşında indirimden yararlanabilmek için bir ek şart daha aranmaktadır. Çalışan annenin engelli çocuğunun başkasının bakımına muhtaç olması durumunda emeklilik yaşında indirim hakkı sağlanmaktadır. İndirim miktarı ise yine yüzde 25 oranıyla belirlenmektedir.

Bu durumu yukarıdaki örnekle açıklayacak olursak, 5800 prim gününe sahip olan bir çalışan annenin SGK tarafından 1450 gün prim günü desteği verilmektedir. Ek olarak, emeklilik yaşında yüzde 25 oranında indirim yapılmaktadır. Bu durumda çalışan anne için emeklilik yaşından 1450 gün indirim yapılmaktadır. Yaklaşık olarak 4 yıla denk gelen bu indirimle, 58 yaşında emekli olması gereken çalışan annemiz 54 yaşında emeklilik şartlarını tamamlamış olmaktadır.

SGK Destekli Emeklilik: Düşen Emeklilik Yaşı ve Prim Avantajları!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.