EkonomiGenelTürkiye

Emeklilikte Dikkat Çeken Detay: 1800 Günden Erken Emeklilik! 10 Yıl Çalışmak Yeterli!

# Malulen Emeklilik Şartları ve Başvuru Süreci

## Malulen Emeklilik Nedir?

Devlet, görevini yaparken yaralanmış veya iş kazası sonucu çalışma gücünü kaybeden askerler, polisler, güvenlik korucuları ve terör mağdurlarına, ayrıca zor tedavi edilebilen hastalıkları veya meslek hastalığı sonucu çalışma gücünün yüzde 60’ını kaybedenlere malulen emeklilik maaşı bağlamaktadır.

## Malulen Emeklilik İçin Gerekli Şartlar

Malulen emeklilik için aşağıdaki şartların sağlanması gerekmektedir:

1. Prim Günü: En az 1.800 prim günü ödemiş olmak.
2. Sigortalı Çalışma: En az 10 yıl sürekli olarak sigortalı olarak çalışmış olmak.
3. Hastalık Durumu: Organ veya kemik iliği nakli gibi çalışma kapasitesini tamamen engelleyen hastalıklara sahip olmak.
4. Göz Hastalıkları: Görme kaybı durumunda da malulen emeklilik maaşı almak mümkündür.
5. Kanser: Tüm kanser hastalarına, hastalığın tanısının konulmasından itibaren bir yıl içinde başvurulması halinde 18 ay süresince malulen emeklilik maaşı bağlanabilir.
6. Diğer Hastalıklar: Parkinson, MS, bazı psikiyatrik hastalıklar, kalp yetmezliği ve uyku bozuklukları gibi hastalıklarda da malulen emeklilik maaşı hakkı bulunmaktadır.

## Malulen Emeklilikte SSK ve Bağ-Kur Ayrımı Var Mı?

Malulen emeklilik için sigorta ayrımı bulunmamaktadır. Malulen emeklilik başvurusu yapacak kişilerin, Türk Silahlı Kuvvetleri, İçişleri Bakanlığı, özel güvenlik hizmetleri ve diğer sigortalıların çalışma gücünü kaybettiklerine dair sağlık kurallarına göre değerlendirilmektedir.

## Hangi Hastalıklar Malulen Emeklilik Kapsamında?

Malulen aylık alabilecek hastalıklar şunlardır:

– Kanser
– Organ nakli gerektiren hastalıklar
– Genetik hastalıklar
– Beyin tümörleri
– Multiple Skleroz (MS)
– Parkinson
– Alzheimer
– Demans
– Sara
– Bazı psikiyatrik hastalıklar
– Kalp yetmezliği
– Sindirim sistemi kanamaları
– Astım
– KOAH
– Uyku bozuklukları
– Zeka gerilikleri (IQ 50 ve altı)
– Bipolar bozukluk
– AIDS
– Tüberküloz
– Kalp, böbrek, akciğer nakli
– Görme azlığı, retina kanamaları ile birlikte işitme kaybı
– Anemi
– Organ kaybı (kol, bacak gibi)
– Solunum sistemi hastalıkları

## Malulen Emekli Olamayan Engelliler Nasıl Emekli Olabilir?

Malulen emekli olamayan engelliler, engellilik raporu alarak normal emeklilik koşullarını sağlayabilirler. Bu durumda vergi indiriminden yararlanabilmek için özür oranını bildiren bir raporla defterdarlık ya da vergi dairesine başvuru yapılması gerekmektedir.

## Maluliyeti Belirleyen Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Maluliyeti belirleyen sağlık raporu, devlet üniversite hastaneleri, Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma hastaneleri veya askeri hastaneler tarafından düzenlenebilir. Bu hastanelerin bulunmadığı durumlarda ise devlet hastaneleri de sağlık raporu verebilmektedir. Rapor, kurula gönderilir ve kurul tarafından maluliyet kabul veya red edilir.

## Bakıma Muhtaç Olanlar İçin Sigorta Süresine Bakılıyor Mu?

Başkasının bakımına muhtaç olan kişilerde, 10 yıllık sigortalılık süresine bakılmamaktadır. Ancak, en az 1800 gün prim ödemesi şartı bulunmaktadır. İki kol veya bacak felci, vücudun sol veya sağ yarısında felç, ruh sağlığı kliniğinde kalmayı gerektiren psikotik hastalıklar, iki gözde yüzde 100 görme kaybı, ağır beslenme bozuklukları, yardımcı solunum cihazlarına sürekli bağımlılık, giyinme, beslenme, fonksiyonel mobilite gibi günlük yaşam aktivitelerini yerine getirememe durumları bu kapsama dahildir.

## Geçici Maluliyette Süreler Hastalığa Göre Değişiyor Mu?

Geçici maluliyette aylık ödeme süresi, hastalığa bağlı olarak 12 ile 24 ay arasında değişebilmektedir. Tüm kanser hastaları için tanının konulmasından itibaren 18 ay süresince maluliyet aylığı bağlanabilir. Bazı hastalarda ise tanının konulduktan sonra 12-24 ay arasında aylık bağlanabilir. Örneğin, kan kanseri tedavisi görenler için bu süre 24 ay iken, kemik iliği nakli olanlar için 12 ay uygulanmaktadır.

## Malulen Emeklilikte Sigorta ve Prim Günü Zorunluluğu Var Mı? Borçlanma Yapılabilir Mi?

Malulen emeklilik için ağır hastalıklarda en az 10 yıl sigortalı ve 1800 gün prim ödeme şartı bulunmaktadır. SGK’ya başvuran kişilerin, başvuru tarihinde en az 5 yıl prim ödemiş olmamaları durumunda sevk işlemi yapılmamaktadır. Prim gün sayısını borçlanma ile tamamlayan kişiler de malulen emeklilik maaşı alabilirler. Örneğin, erkekler askerlik sürelerini, kadınlar doğum sonrası çalışmadıkları süreleri ve ücretsiz izin günlerini borçlanabilirler.

## Sağlık Sorunu Olanlar Emeklilik İçin Ne Yapmalı? Nereye Başvurmalı?

Çalışma gücünün tamamını veya bir kısmını kaybeden kişiler, malullük durumunda emekli olabilme hakkına sahiptir. Emeklilik için sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne başvuru yapılabilir. Geçici malulen aylığı kalıcı hale getirmek için ise çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğunu gösteren bir sağlık raporu gerekmektedir. Bu rapor, sosyal güvenlik merkezine başvurularak yetkili hastanelere sevk talep edilmelidir.

Emeklilikte Dikkat Çeken Detay: 1800 Günden Erken Emeklilik! 10 Yıl Çalışmak Yeterli!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.