EkonomiGenelTürkiye

2023’te Emekli Maaşlarına Yeni Zam Geliyor! En Düşük Aylık 10 Bin TL Olacak

Emekli Maaşları Nasıl Hesaplanır ve Zam Yapılır?

Emekli Maaşı ve Zam Süreci

Emekli maaşları, milyonlarca emeklinin maaş zamları enflasyona göre belirlenmektedir. Her yıl Ocak ve Temmuz aylarında yapılan maaş artışları, 6 aylık enflasyon oranlarına bağlı olarak gerçekleştirilmektedir. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile dul ve yetim maaşı alanlar için artış oranı, 6 aylık enflasyon oranı kadar olmaktadır. Memur emeklileri için ise toplu sözleşme artışı ile birlikte bir önceki zam oranının üzerinde oluşan enflasyon da maaşlara eklenmektedir.

Refah Payı ve Enflasyon Artışları

Emekli maaşlarına ek olarak refah payı ve taban maaş uygulamaları da yapılmaktadır. Bu uygulamalar ile maaşlar yukarıya çekilmekte ve seyyanen artışlar yapılmaktadır. Ocak ayında yapılan refah payı eklemesiyle maaşlar %30 artırılmıştır. Temmuz ayında ise SSK ve Bağ-Kur emeklilerine %5,23, memur emeklilerine ise %7,45 refah payı eklenerek %25 zam yapılmıştır. Ancak, asıl belirleyici olan enflasyon rakamlarıdır.

İlk 6 Aylık Enflasyon Oranı Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Temmuz enflasyon rakamları ve Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini, zam oranlarına ilişkin ipuçları vermektedir. Temmuz ayı enflasyon oranı %9,49 olarak gerçekleşmiştir. Geriye kalan 5 aylık enflasyon verisi ile emeklilerin zam oranları belirlenecektir. Merkez Bankası’nın %58 olan yıl sonu enflasyon tahmini dikkate alındığında, ikinci yarıdaki enflasyon oranı SSK ve Bağ

2023'te Emekli Maaşlarına Yeni Zam Geliyor! En Düşük Aylık 10 Bin TL Olacak

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.