EkonomiGenelTürkiye

“Faiz Kararıyla Dolar ve Euro Değer Kaybetti”

**TCMB faiz kararı sonrası dolar/TL’de yüzde 7’yi aşan değer kaybı yaşandı**

**TCMB, faizleri beklentilerin üzerinde artırarak dolar/TL’de büyük düşüşe neden oldu**

TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası), politika faizini piyasa beklentilerinin üzerinde bir artışla yüzde 25’e çıkararak şaşırtıcı bir karar aldı. Bu kararın ardından dolar/TL paritesi yüzde 7’den fazla değer kaybetti.

**Piyaşın beklentilerini aşan faiz artışı**

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) bugün gerçekleşen toplantısında politika faizini 750 baz puan artırarak yüzde 25 seviyesine çıkardı. Bu karar, piyasa beklentilerinin üzerinde bir faiz artışı olduğu için sürpriz niteliğindeydi. Önceden tahminler, faiz artışının 250 baz puan olacağı yönündeydi.

**Dolar/TL paritesinde büyük düşüş yaşandı**

TCMB’nin faiz artırım kararının ardından dolar/TL paritesi yüzde 7’nin üzerinde bir düşüş kaydederek 25,2784 seviyesine geriledi. Bu, 26 Haziran’dan bu yana en düşük seviye olarak kaydedildi. Şu anda dolar/TL paritesi, önceki kapanış seviyesinin yüzde 5,4 altında olan 25,7180 seviyesinden işlem görmektedir.

**Avro/TL paritesi de büyük düşüş yaşadı**

TCMB faiz kararının etkisiyle avro/TL paritesi de yüzde 7’nin üzerinde bir düşüşle 27,3705 seviyesine indi. Bu, 3 Temmuz’dan bu yana en düşük seviyeyi temsil etmektedir. Şu anda avro/TL paritesi, önceki kapanışa göre yüzde 5,5 değer kaybıyla 27,8910 seviyesinden işlem görmektedir.

**Kredi risk priminde düşüş yaşandı**

TCMB’nin faiz kararı sonrasında Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 30 baz puan düşerek 383,4 baz puana geriledi. Bu da finansal piyasalardaki risk algısının azaldığını göstermektedir.

**Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten açıklama**

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TCMB’nin faiz kararı sonrasında yaptığı bir paylaşımda, “Kararlıyız. Fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz.” ifadelerini kullandı. Bu açıklama, Türk hükümetinin fiyat istikrarını korumak konusunda kararlı olduğunu vurgulamaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.