EkonomiGenelTürkiye

Eylül 2023’te Kiralara Yapılacak Zam Oranı Belli Oldu! Yüzde Kaç Artış Bekleniyor?

# Türkiye’de Kira Zammı: Enflasyon Rakamları ve Hesaplama Sistemi

## Kira Artış Oranın Nasıl Hesaplanıyor?

Kira artış oranı, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bir hesaplama sistemi kullanılarak hesaplanmaktadır. Bu hesaplama sistemine göre kira zammı oranı, enflasyon rakamlarını dikkate almaktadır. Önceden, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) kullanılarak hesaplanan kira zammı oranı, artık değişmiştir. Şu anda, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarına dayalı olarak son 12 aylık TÜFE oranı, ilgili ay için uygulanacak kira artış oranı olarak belirlenmektedir.

## Konut Kiralarında Geçerli Mi?

Kira artış oranı, her ay değiştiği için konut kiralarını da etkilemektedir. Ancak, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar konut kiralarında yüzde 25 zam sınırlaması uygulanmaktadır. Bu nedenle, kira artış oranının konutlarda herhangi bir geçerliliği yoktur. Konut kiralarında ev sahipleri, yüzde 25 oranını aşamamaktadırlar. Kiralar yıllık olarak kira sözleşmesinin yapıldığı ayda yenilenip yeni kira belirlenmektedir. İş yeri kiralarında ise kira artış oranı üzerinden zam yapılmaktadır. Yani, Eylül ayında kira sözleşmesi yenilenecek olan iş yerleri için resmi kira artış oranı, bu ay açıklanan rakam olacaktır. Mülk sahipleri, kiracının onayı olmadan bu oranı aşamazlar.

## Ağustos Ayında Kira Artış Oranı Belli Oldu!

Ağustos ayında uygulanan kira artış oranı, Temmuz 2023 enflasyon verilerinin açıklanması ile belli olmuştur. Mülk sahipleri, Ağustos ayında kiralarını en fazla yüzde 57,45 oranında artırabilmişlerdir. TÜİK verilerine göre, Eylül ayı kira artış oranı baz etkisiyle yüzde 56,28 olarak belirlenmiştir. Bu ay yenilenecek konut haricindeki kira sözleşmelerinde resmi kira zammı üst sınırı yüzde 56,28 olacaktır.

## Kira Zamı Hesaplamaları

Kira zammı hesaplamaları iş yeri ve konut kiraları için ayrı oranlara göre yapılmaktadır.

Konutlar için kira zammı hesaplaması:

– Kira Bedeli: 10.000 TL
– Kira Zam Oranı: Yüzde 25
– Kira Zam Tutarı: 2.500 TL
– Yeni Kira Bedeli: 12.500 TL

İş yerleri için kira zammı hesaplaması:

– Kira Bedeli: 10.000 TL
– Kira Zam Oranı: Yüzde 56,28
– Kira Zam Tutarı: 5.628 TL
– Yeni Kira Bedeli: 15.628 TL

Eylül 2023'te Kiralara Yapılacak Zam Oranı Belli Oldu! Yüzde Kaç Artış Bekleniyor?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.