EkonomiGenelTürkiye

“Parası olanlar KKM’den 14.273 TL’yi ceplerine koydu!”

**Türkiye’de Kur Korumalı Mevduat (KKM) Hesapları Hakkında Bilmeniz Gerekenler**

Türkiye’de son iki yılda bankacılık sisteminin en çok tartışılan ürünü Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları oldu. Önceki ekonomi yönetimi tarafından, dolar kurunu dengelemek ve dolarizasyonu önlemek amacıyla uygulamaya konulan bu sistem, devlete maddi açıdan büyük maliyetler getirdi. KKM hesaplarına sahip olanlar kazanç elde ettiler, ancak devlet kasası adeta bu sistemle boşaldı.

KKM hesaplarının amacı, dolar kurunu baskılamaktı. Önceki ekonomi yönetimi faiz indirimleri yapınca dolar kuru aşırı bir şekilde yükselmişti. Kur, 11 TL seviyelerinden birdenbire 18 TL’ye sıçradığında, KKM bu sorunu çözmek için bir yol olarak ortaya çıktı. Ekonomistlere göre KKM uygulamasının devlete çok fazla bir yük getireceği ve sürdürülebilir olmayacağı söylense de, o dönemdeki ekonomi yönetimi bunu ısrarla uygulamaya devam etti. Sonuç olarak, Hazine’den KKM hesap sahiplerine adeta para akıtıldı ve bu akış hala devam ediyor.

KKM’ye son vermek için harekete geçildi ve Hazine’de bulunan yetki bir süre önce tamamen Merkez Bankası’na verildi. Merkez Bankası da bankaların zorunlu karşılıklarını artırarak, KKM hesaplarından çıkışları kademeli olarak sağlamaya çalıştı. Bankalar, müşterilere KKM’den çıkmaları için yüzde 55’e varan oranlarda mevduat faizi teklif etmeye başladılar. Ancak henüz hedeflenen çıkış gerçekleşmedi.

KKM’de kazanç hesaplamaları iki farklı şekilde yapılıyor. Ancak dolar kurunun yükselişi nedeniyle, tek bir sistemle hesaplama yapmak mümkün hale geldi. KKM hesapları için bankalar, müşterilere faiz geliri sağlıyor. Eğer bu faiz gelirinin üzerine kur geliri eklenirse, fark Merkez Bankası tarafından ödeniyor. Böylece KKM hesap sahiplerinin kazançları belirleniyor.

KKM hesaplarında vadesi dolan 100.000 TL’lik 3 ay vadeli bir hesabın ne kadar kazanç getirdiği de merak konusu oldu. 17 Haziran tarihinde dolar kuru 23,61 TL iken, KKM’ye yatırım yapan hesap sahipleri o gün 100.000 TL karşılığında 4235 dolar alıyorlardı. Bugün ise dolar kuru 26,98 TL’ye yükseldi. 4235 doların değeri ise 114.273 TL oldu. Sonuç olarak hesap sahipleri, 3 aylık süre boyunca 14.273 TL kazanç elde ettiler ve bugün itibarıyla bu kazancı ceplerine koydular.

Kaynak: [7,2 şiddetinde deprem uyarısı, Övgün Ahmet Ercan açıkladı! Kayseri, Kastamonu, Karaman 6 il sıraladı!]

*Disclaimer: Bu makaledeki bilgiler genel bilgilerdir ve yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır. Yatırım yapmadan önce kişisel araştırma yapmanız önemlidir. Herhangi bir mali danışmanlık almanız tavsiye edilir.*

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.