EkonomiGenelTürkiye

ABD İstihdam Raporu: Piyasalar Sorguda

Küresel Piyasalar ABD İstihdam Raporunu Bekliyor

Bugün ABD’de açıklanacak olan istihdam raporu, küresel piyasaların merakla beklediği verilerin başında geliyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) önümüzdeki dönemde atacağı adımlara ilişkin belirsizlikler devam ederken, bu durum varlık fiyatları üzerindeki etkisini sürdürüyor.

ABD’de hafta içinde açıklanan verilere göre, iş gücü piyasası yavaşlama sinyalleri verdi. Ancak yatırımcılar, tarım dışı istihdam verileri açıklanmadan önce temkinli davranıyor.

Ülkede ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 30 Eylül ile biten haftada 207 bin olarak gerçekleşti ve piyasa beklentilerinin altında kaldı. Özel sektör istihdamı da ADP’ye göre eylülde 89 bin kişi arttı ve piyasa tahminlerinin altında kaldı. ABD’de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) eylülde aylık bazda 0,9 puanlık bir düşüşle 53,6’ya geriledi ve piyasa beklentileriyle uyumlu bir şekilde oldu.

Analistler, özel sektör istihdamının beklenenden düşük kalması ve hizmet sektörü PMI’ının düşmesi nedeniyle iş gücü piyasasında soğuma olduğunu belirtti ve tarım dışı istihdam verilerinin bundan sonra Fed’in nasıl bir yol izleyeceği konusunda ipucu vereceğini söyledi.

İş gücü piyasasının durumunun Fed tarafından yakından takip edildiğini ifade eden analistler, istihdam raporundaki verilerin Banka’nın para politikası kararlarında en önemli belirleyici etken olduğunu vurguladı.

Fed yetkililerinin açıklamaları da takip ediliyor. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, herhangi bir karar için acele etmenin gerekli olmadığını ve iş gücü ve fiyatların düşmeye devam etmesi durumunda faiz oranlarını sabit tutabileceklerini belirtti. Daly ayrıca, tahvil faizlerindeki yükseliş nedeniyle Fed’in ilave sıkılaştırma yapmasının gerekmediğini de sözlerine ekledi.

Bunun yanı sıra Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, hizmetlere olan güçlü talep ve enflasyonla mücadelede kaydedilen ilerlemenin küresel ekonomide “yumuşak iniş” olasılığını artırdığını, ancak önemli mali risklerle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Ayrıca, ABD 10 yıllık hazine tahvil getirileri, iş gücü verilerinin açıklanmasının ardından yaklaşık yüzde 4,7 seviyelerine geriledi. Altının ons fiyatı ise 9 günlük düşüşün ardından bugün yüzde 0,2 arttı ve 1.824 dolardan işlem gördü. Brent petrolün varil fiyatı ise üst üste 3 işlem gününde yüzde 0,2 düşüşle 83,7 dolara geriledi.

Geçen gün New York borsasında Nasdaq yüzde 0,12, Dow Jones endeksi yüzde 0,03 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,14 değer kaybetmişti. ABD’de endeks vadeli kontratları da yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Benzer şekilde Avrupa borsalarında da karışık bir seyir izlendi. Fed’in atacağı adımlara ilişkin belirsizlikler varlık fiyatlarının üzerinde etkisini sürdürürken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyelerinin açıklamaları da takip ediliyor.

ECB Üyesi Peter Kazimir, faizlerin zirveye ulaştığından emin olana kadar bilanço ve diğer araçları kullanmamaları gerektiğini ve enflasyondaki düşüşün bir süre daha devam edebileceğini ifade etti.

Öte yandan, Almanya’da açıklanan verilere göre ağustosta dış ticaret fazlası 16,6 milyar dolar olarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Fransız tren üreticisi Alstom’ın hisseleri şirketin nakit akışı konusunda uyarıda bulunmasının ardından yüzde 37 değer kaybetti. Metro Bank’ın hisseleri de borçlanma ve öz sermaye ihtiyacını açıklamasının ardından bugün yüzde 25’ten fazla düştü. Pandora’nın mücevher üreticisi ve perakendecisi hisseleri ise büyüme hedeflerini yükseltmesinin ardından yüzde 12 arttı.

Dün Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,20, Fransa’da CAC 40 endeksi ise yatay bir seyir izledi. İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,53 artarken, İtalya’da MIB 30 endeksi ise yüzde 0,20 değer kazandı. Avrupa’da endeks vadeli kontratları da yeni güne karışık bir seyirle başladı.

ABD’de açıklanacak olan istihdam raporuna ilişkin beklentiler olumlu yönde

ABD İstihdam Raporu: Piyasalar Sorguda

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.