EkonomiGenelTürkiye

Aralık 2023 için Gram Altın Fiyatlarına Dair Tahminler! Altını olanlar için Pozisyon Alma Vakti!

Altın Fiyatlarının Geleceği: Enflasyon ve Gram Altın Analizi

ENFLASYON YORUMU!

Türkiye’de altın piyasası son günlerde oldukça hareketli bir dönem yaşıyor. Altın fiyatları dip seviyelerde seyrederken, yükseliş trendinin ne zaman etkili olacağı merak konusu haline geldi. Ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu, altın piyasası hakkında bazı değerlendirmelerde bulundu.

Altın Piyasasındaki Enflasyon Durumu

Enflasyon Anlamak İçin Üç Farklı Veri

Tunç Şatıroğlu, bugün açıklanan enflasyon rakamlarını yorumlarken, Türkiye’de üç farklı enflasyon türünden bahsetmenin gerekliliğine dikkat çekiyor. TÜİK, ENAG ve İTO enflasyonları ile karşılaştırma yapan Şatıroğlu, en düşük aylık enflasyonun TÜİK tarafından açıklandığını belirtiyor. Geçtiğimiz ay ise TÜİK, en yüksek enflasyonu açıklayan kurum olmuştu. Bu durumda, geçmişte farklı değerlendirmeler yapılmıştı. Ancak Mehmet Şimşek’in göreve gelmesiyle birlikte gerçek enflasyon rakamlarının açıklandığı iddialarıyla ilgili olarak bugün açıklanan rakamların, bu iddiaların mesnetsiz olduğunu ortaya koyduğunu ifade etmektedir.

Ons Altında Beklentiler

Tunç Şatıroğlu, ons altın ile ilgili kısa bir yorum yaparak, “Piyasalar için şu an için altın satma zamanının geldiği düşüncesine katılmıyorum. Altın satmayı düşünenler zaten önceden satmalıydı. Artık ons altın fiyatının yukarı yönlü hareketlerini beklemekteyiz. Altın fiyatlarının ne kadar yükseleceği ise ABD’nin 10 yıllık tahvil faizleriyle belirlenecektir. Bu nedenle FED’in para politikaları ve ABD’deki verileri takip etmek önemlidir. Bu yorumu ons altın için yapıyorum. Gram altın için ise farklı bir durum söz konusu olacaktır.”

GRAM ALTINDA FİYAT NE OLUR?

Gram altın analizine değinen Tunç Şatıroğlu, “Gram altını değerlendireceğimiz zaman ons altının biraz etkisiz kalacağını görüyoruz. Ons altının bundan sonra istikrarlı olmasa da yükseliş hareketleriyle karşılaşacağını biliyoruz. Şu anda bir dip seviyesinde olduğunu söyleyebiliriz ve yükselmeye başlayacaktır. İkinci bir etmen olarak dolar kuru gram altın için etkili bir faktördür. Dolar kurunun yükselmesi gram altına destek sağlayacaktır. Dolayısıyla dolar kurunun düşmesi gibi bir beklentiye sahip değiliz. Bu durumda, şu anda gram altın almak için bir fırsat seviyesinde olduğunu söyleyebiliriz.

Beklenen Gram Altın Fiyatları

Tunç Şatıroğlu, gram altın için fiyat tahminlerine dair net bir yanıt vermenin kolay olmadığını ifade etmektedir. Yıl sonunda gram altının 2.000 TL seviyesine ulaşmasını beklememektedir. Elbette bir yükseliş göreceğiz, ancak bu kadar yükselmeyeceğini tahmin etmektedir. Bu fiyat daha geride bir seviyede olacaktır. Dolar kurunun etkisini göz önünde bulundurmalıyız. Enflasyon yükseliyor ve kur baskılanıyor. Dolar kurunun ne kadar olacağını tam olarak tahmin etmek mümkün değil. Normal bir piyasada fiyatlamaların belirli bir düzene oturması beklenir. Ancak dolar kurunu belirlemek isteyenler, istedikleri kadar belirleyebilirler. Bununla birlikte, yıl sonunda ortalama 30 TL seviyesine ulaşacağı tahmin edilmektedir. Bu da gram altın için yıl sonu tahmini fiyatını 1.800 TL – 1.850 TL aralığına taşıyabilir.”

Not: Bu değerlendirmeler yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

Aralık 2023 için Gram Altın Fiyatlarına Dair Tahminler! Altını olanlar için Pozisyon Alma Vakti!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.