EkonomiGenelTürkiye

Yarın Okullar Açılıyor: 20 Milyon Öğrenci, 1,2 Milyon Öğretmen Ders Başında

2023-2024 Eğitim Öğretim Yılında Yapılan Değişiklikler

Okul öncesi uyum eğitimi için geri sayım başladı

Okul öncesi, ilkokul 1 ve lise 9. sınıf öğrencileri, 4-8 Eylül tarihleri arasında uyum eğitimi alarak yeni eğitim öğretim yılına hazırlandılar. Ayrıca, ortaokul 5. sınıfa geçecek öğrenciler ve aileleri için rehberlik uygulamaları, 11-15 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Ücretsiz ders kitapları ve yardımcı kaynaklar dağıtıldı

Milli Eğitim Bakanlığı, 2023-2024 eğitim öğretim yılı hazırlıkları kapsamında 20 milyon 481 bin öğrenci ve 1 milyon 178 bin öğretmen için ücretsiz ders kitapları ve yardımcı kaynaklar sağladı.

74 bin okulda ve 744 bin derslikte eğitim başladı

2023-2024 eğitim öğretim yılı, ülke genelinde 74 bin okulda ve 744 bin derslikte başladı.

Kahramanmaraş’ta görev yapacak yeni öğretmen sayısı

45 bin yeni öğretmenden 21 bin 560’ı, geçtiğimiz aylarda yaşanan depremlerin etkilediği Kahramanmaraş merkezli bölgede görev yapacak.

Sınıfta kalma uygulaması geri geldi

Bu yıl, eğitim-öğretim sürecinde bir dizi değişiklik yapıldı. Liselerde devamsızlık koşulları yeniden düzenlendi, sınıf tekrarı uygulaması geri getirildi ve açık öğretime geçişler zorlaştırıldı.

Ayrıca bu kapsamda açık liselere, istisna durumlarda olan öğrencilerin kaydolabileceği belirtildi.

Bunun yanı sıra liselerde sınıf geçme notu düzenlemesi yapıldı. Artık öğrencilerin yıl sonu başarı puanının 50 olması yeterli olacak ve en fazla 1 dersten başarısız olanlar bir üst sınıfa geçebilecekler. Yeni düzenlemeye göre, 50 ortalamaya sahip olan öğrencilerden en fazla 3 dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecekken 4 veya daha fazla dersten başarısız olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacaklar. Toplamda 6 dersten fazla başarısız dersi olan öğrenciler de sınıf tekrarına kalacaklar. Bu uygulama, 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak.

Liselerde, artık devamsızlık affı da yapılmayacak. Öğrenciler, her bir özürsüz devamsızlık günü için 1 saat fazladan sosyal sorumluluk çalışması yapacaklar.

Klasik sınavlar geri dönüyor

Liselerdeki sınavlar artık sadece yazılı yoklama şeklinde yapılacak. Öğrencilere ait kişisel veriler, 6698 sayılı kanunda belirtilen durumlar dışında, veli, vasi veya ilgili kişinin açık rızası olmaksızın işlenemeyecek.

Ortak sınavlar ve değerlendirme

Okullarda birden fazla öğretmen tarafından okutulan derslerin tüm sınavları ortak yazılı olarak yapılacak. Okullarda öğretmenler tarafından yapılacak yazılı sınavlarda açık uçlu ve kısa cevaplı sorular kullanılacak.

Ülke genelinde il, ilçe ve okul bazında ortak yazılı sınavlar yapılacak. Bakanlık tarafından öğretim yılı başında hangi sınıf ve derslerden ortak sınav yapılacağı duyurulacak. Ortak yazılı sınavlar okullarda öğretmenler tarafından uygulanacak ve değerlendirilecek.

Yeni düzenlemeyle birlikte ilkokul 4. sınıflarda yazılı sınav saatleri uygulaması sona erdi ve öğrenci notları, öğrenci gelişim dosyasına göre verilir hale geldi.

Okullarda sınav haftası uygulamasına geçilecek ve sınav tarihleri öğretim yılı başında ilan edilecek.

Türkçe ve yabancı dil derslerine yönelik kararlar

Türkçe, Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinin sınavları, dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçmek için yazılı ve uygulamalı olarak yapılacak. Ayrıca, öğrencilere anında geri bildirim yapmak amacıyla kısa süreli sınavlar da yapılabilecek.

Deprem bölgesindeki eğitim çalışmaları

Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilen güçlendirme ve onarım çalışmaları sonucunda toplamda 48 bin derslik depreme dayanıklı hale getirildi. Ayrıca, bölgedeki öğretmenlerin konaklaması için 11 bin 76 konteyner tahsis edildi.

2023-2024 eğitim öğretim yılının tatil ve dönemleri

2023-2024 eğitim öğretim yılı birinci dönemi, 11 Eylül 2023 Pazartesi başladı ve 19 Ocak 2024 Cuma sona erdi.

Deprem bölgesi illerindeki okullarda öğrenme kayıplarının giderilmesi amacıyla özel bir program, 11 Eylül ile 6 Ekim arasında uygulanacak.

Birinci dönem ara tatili, 13 Kasım 2023 Pazartesi başlayacak ve 17 Kasım 2023 Cuma sona erecek.

Yarıyıl tatili, 22 Ocak 2024 Pazartesi başlayacak ve 2 Şubat 2024 Cuma tamamlanacak.

İkinci dönem, 5 Şubat 2024 Pazartesi başlayacak ve 14 Haziran 2024 Cuma sona erecek. İkinci dönem ara tatili ise 8 Nisan 2024 Pazartesi ile 12 Nisan 2024 Cuma arasında yapılacak.

2024-2025 eğitim öğretim yılı ise 9 Eylül 2024’te başlayacak.

Yarın Okullar Açılıyor: 20 Milyon Öğrenci, 1,2 Milyon Öğretmen Ders Başında

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.