EkonomiGenelTürkiye

Fındık Fiyatları: Ordu, Giresun, Trabzon, Düzce Güncel Durumu

Türkiye’de Fındık Üretimi ve Fiyatları: TMO’nun Alımı Başladı, Serbest Piyasada Fındık Fiyatları Ne Kadar?

Türkiye’de Fındık Üretimi Durumu

Türkiye’de fındık üretimi yapan çiftçiler ürettikleri fındıkları pazara sürmeye başladı. Rekolte tahminleri düşük verimli bir sezon sonucunda gerçekleşmedi ve fındık üreticileri düşük verimli ürünlerini satma aşamasına geçti. Geçtiğimiz yıla göre üretimde %50’ye varan bir düşüş yaşanırken, fındık üreticileri şu anda fındık fiyatları hakkında araştırmalarını sürdürüyorlar.

TMO Alımlara Başladı!

Türkiye Merkez Bankası (TMO) daha önceden fındık alım fiyatlarını açıklamış ve alımlara başlamıştır. Fındık üreticileri randevulu sistemde ürettikleri fındıkları kotalarına göre TMO’ya teslim ediyorlar. TMO Giresun kalitesi için kilogram başına 84 TL ve levant kalitesi için 82,5 TL ödeme yapmaktadır. Fiyatlar, fındığın randımana bağlı olarak artabilir veya azalabilir. Bilgilere göre, bazı üreticiler fındığı 90 TL’ye kadar satarken, bazıları ise 77 TL’ye satmaktadır.

Serbest Piyasada Fındık Fiyatları

Serbest piyasada fındık fiyatlarında il bazlı büyük hareketlilikler gözlemlenmektedir. Ortalama olarak, kilogram başına fındık fiyatlarının 70 TL ile 80 TL arasında değiştiği kaydedilmektedir. Ancak, iller arasında fiyat farklılıkları görülebilmektedir.

Fındık Fiyatları İllere Göre:

  • Giresun: Serbest piyasada fındık fiyatları genellikle 78-80 TL arasında seyretmektedir. Görele ilçesindeki fındık fiyatı 50 randımana göre 80 TL’dir. Bazı ilçelerde fiyatlar 78 TL’ye kadar düşmektedir.
  • Ordu: Serbest piyasada en düşük fındık fiyatı 76 TL, en yüksek fiyat ise 79 TL olarak bildirilmiştir.
  • Trabzon: Serbest piyasada fındık fiyatı genellikle 75-76 TL seviyesindedir.
  • Düzce: Serbest piyasada kilogram başına 73 TL fiyatla fındık alınmaktadır.
  • Sakarya: Fındık fiyatı 75 TL’dir.
  • Samsun: Serbest piyasada fındık kilogram fiyatı 77 TL’dir.

Fiskobirlik ise levant kalite 50 randımanına göre fındığı 74 TL’den almaktadır.

Fındık Fiyatları Yükselir mi?

Fındık fiyatı ilerleyen haftalarda yoğun bir şekilde tartışılacak konular arasında yer almaktadır. Türkiye’de üretilen fındığın büyük bir bölümü ihraç edilmektedir. Her sezon öncesinde bu ihracat ağı yeniden oluşturulmakta ve yurt dışından siparişler alınmaktadır. Bu sezonda rekolte kaybı yaşanması, ihracatçıları zor durumda bırakmaktadır. Tüccarlar, piyasadan fındık toplamak zorunda kalacaklar ve bir süre sonra TMO’nun fiyatının üzerine çıkmak zorunda kalacaklar. Serbest piyasada kilogram başına 100 TL’nin üzerine çıkması beklenen fındık fiyatı için yaklaşık 2 aylık bir süreç beklenmektedir.

Fındık Fiyatları: Ordu, Giresun, Trabzon, Düzce Güncel Durumu

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.