EkonomiGenelTürkiye

Türkiye’de enflasyon verileri gözleri üzerine çekiyor

**ABD Merkez Bankası (Fed) Yetkilileri Şahin Açıklamalarıyla Piyasayı Etkiledi ve Yerel Enflasyon Verilere Odaklandı**

Küresel piyasalarda, ABD hükümetinin kapanma riskinin ertelenmesinin ardından ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin “şahin” tonlu sözle yönlendirmeleriyle negatif bir seyir izlenirken, bugün gözler yurt içinde enflasyon verilerine çevrildi.

**ABD Hükümetinin Kapanması Riski Ertelendi**

ABD’de hafta sonu, federal hükümete 45 günlük finansman sağlayacak geçici bütçe tasarısının onaylanmasından sonra dikkatler Fed’in önümüzdeki süreçte nasıl adımlar atacağına çevrildi.

**Fed Yetkilileri “Şahin” Açıklamalarıyla Piyasaları Baskıladı**

Analistler, Fed yetkililerinin “şahin” açıklamalarının pay piyasalarını baskıladığını belirterek, bu hafta ABD’de açıklanacak istihdam raporu verilerinin piyasalarda oynaklığı artırmasının beklendiğini ifade etti.

**Fed Başkanı Powell’dan “Sağlıklı” Ekonomi Vurgusu**

Dün Fed Başkanı Jerome Powell, Pensilvanya’da toplum ve iş dünyası liderleriyle yaptığı toplantıda, Fed’in “sağlıklı” bir ekonomiye odaklandığını söyledi. Powell, ekonominin hala salgının neden olduğu sorunlarla uğraştığına işaret ederek, hedeflerinin sürdürülebilir ve güçlü bir iş gücü piyasasını sağlamak olduğunu vurguladı.

**Fed Yetkilileri Faiz Artırımı Çağrısı Yaptı**

Diğer Fed yetkililerinin açıklamaları da takip edilirken, Fed’in şahin yönetim kurulu üyelerinden biri olarak bilinen Michelle Bowman, birden fazla faiz artırımı çağrısını yineledi ve faizlerin bir süre daha kısıtlayıcı düzeyde tutulmasının uygun olacağını belirtti.

**Fed Başkan Yardımcısı Barr’dan Faiz Oranları Yorumu**

Fed’in Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr da Powell’ın “faiz oranları konusunda dikkatli ilerlenmesi gerektiği” değerlendirmesine katıldığını dile getirdi. Barr, en önemli sorunun bu yıl ek faiz artışına ihtiyaç olup olmaması değil, faiz oranlarının ne kadar süre yeterince kısıtlayıcı bir seviyede tutulması gerektiği olduğunu savunarak, bunun biraz zaman alacağını düşündüğünü söyledi.

**Fed Yetkilileri Sürekli Faiz Artışı Olacağına Dikkat Çekti**

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester da “Muhtemelen bu yıl faiz oranlarını bir kez daha artırmamız ve ardından enflasyonu yakalamak için bir süre daha yüksek seviyelerde tutmamız gerekecek.” dedi.

**ABD’den Gelen İmalat Sanayi ve PMI Verileri**

Veri tarafında ise eylül ayı imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 48,9’dan 49,8’e revize edildi. Endeks, ağustosta 47,9 değerinde gerçekleşmişti. ABD’de ISM imalat sanayi PMI de eylülde 1,4 puan artarak 49 seviyesinde gerçekleşti.

**ABD’de Açıklanan PMI Verileri İle İlgili Endişeler Sürüyor**

Analistler, ABD’de açıklanan söz konusu PMI verilerindeki yükselişe karşın verilerin hala 50 seviyesinin altında olduğunu ve ekonomik aktiviteye ilişkin

Türkiye'de enflasyon verileri gözleri üzerine çekiyor

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.