EkonomiGenelTürkiye

SPK’dan ceza yağdı: Astronomik miktarlarda!

Borsada Yatırım Tavsiyesi Veren Sosyal Medya Hesapları Hakkında SPK Uyarıyor

Yeni Yatırımcılar Hedefte

Borsada yatırımcı sayısının artmasının ardından sosyal medyada yeni yatırımcılara “al-sat” tavsiyesi adı altında sözde ‘borsa üstadları’ da artmaya başladı. Birçok sosyal medya hesabı, hisselerle ilgili al-sat tavsiyelerinde bulunuyor. Ancak SPK’nın bu hesapların etkinliklerini dikkatlice incelediği belirtiliyor.

Bir Hesap SPK’nın Radarına Takıldı

SPK’nın Haftalık Bülteni’ne göre, Halil İbrahim Babadağı adlı bir sosyal medya hesabı, Oyak Çimento (OYAKC), Martı Otel İşletmeleri (MARTI), Europen Endüstri (EUREN), Alarko GYO (ALGYO), Tureks Turizm (TUREX), Petkim (PETKM), Galata Wind (GWIND), Karsan (KRSAN) ve Aksa Enerji (AKSEN) hisseleri üzerine yaptığı al veya tut tavsiyelerinden sonra mülkiyetinde bulunan hisseleri sattığını tespit edildi.

Bu işlemler nedeniyle Halil İbrahim Babadağı’na SPK tarafından 3 milyon 892 bin 770 TL ceza kesildi.

Sosyal Medyadan Açıklama Geldi

Halil İbrahim Babadağı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Dostlar, ne yazık ki bu benim. SPK’nın 5 gün kuralına uymadığım için ceza aldım. Bir süredir buna keyfim kaçıktı. Yakın çevrem bunu bilir. Savunmamı sundum, her şeyi anlattım, kaldıraçlı işlem yaptığımı, bazen pozisyonları 5 gün taşıyamadığımı anlattım. Ancak kabul etmediler. Bu yüzden uzun bir süredir hisse paylaşmıyorum. Şimdi bazı kötü niyetli kişiler bunu kullanacak. Bazıları ise anlayış gösterecek. Bu nedenle çok fazla detaya girmeyeceğim.”

Buna rağmen bazı takipçilerden “sen tavsiye vermeye devam et, cezanı biz ödeyelim” gibi yorumlar gelmesi ise şaşkınlık yarattı.

SPK Hesap Sahipleri Konusunda Uyarı Yapıyor

SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, bu konuda şu uyarıları ve tavsiyeleri paylaştı:

Bazı kişiler, sosyal medya üzerinde oluşturdukları talepler aracılığıyla kendi hisselerini pazarlayarak kâr elde ediyorlar. Bu durumu tespit ettik. Bu nedenle sosyal medyada bu tarz paylaşımlarda bulunanlara güvenmemeyi, itibar etmemeyi ve dikkate almamayı öneriyoruz.

Borsayı bilmiyorsanız, profesyonel kurumlara danışmayı tercih edin. Onlar sizi doğru yönlendirecektir.

SPK'dan ceza yağdı: Astronomik miktarlarda!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.