EkonomiGenelTürkiye

Erdoğan: Ev Alacaklara Devlet Desteği ve Ucuz Konut Kredisi Müjdesi!

Türkiye’de Konut Krizi: Yükselen Fiyatlar ve Kira Sorunu

Kira Zammı Sınırı Yetersiz Kalıyor!

Konut fiyatları maliyetlerin artması nedeniyle Türkiye’de büyük bir konut krizi yaşanmaktadır. Bu durum, kira fiyatlarının da yükselmesine sebep olmuştur. Hem mültecilerin hem de göçmenlerin ülkede bulunması, kiralık konutlara olan talebin artmasına neden olmuştur. Artan talep sonucunda kira fiyatlarında normalden daha yüksek artışlar gözlemlenmiştir. Özellikle büyükşehirlerde ise kira sorunu ciddi bir hale gelmiştir.

Yüzde 25 olarak belirlenen kira zammı sınırının uygulanması, kira fiyatlarında olumlu bir etki yaratmamıştır. Bu sınırlama, sadece kira sözleşmelerinin yenilenmesi sırasında uygulanmaktadır. Ev sahipleri, kiracısını çıkarıp yeni bir kiracı aradığında istedikleri miktarı belirleme özgürlüğüne sahiptir. Bu durum da piyasa ortalamasının üzerine çıkmasına neden olmaktadır. Bu sorunun kısa vadede çözümü ise mümkün görülmemektedir.

Konut Arzı Yetersiz!

Pandemi süreci ile birlikte maliyet sorunu yaşanan konut sektöründe arzda ciddi bir düşüş yaşanmıştır. Yeni inşaatların başlatılamaması bu durumu daha da kötüleştirmiştir. Ev almak isteyenler, ya ev bulma konusunda zorluk yaşamaktadır ya da buldukları evlerde yüksek talep nedeniyle fahiş fiyatlarla karşılaşmaktadır. Konut arzının yetersiz kalması, büyük bir krize yol açmaktadır. Satılık evlerden kiralık evlere kadar normalden çok daha yüksek fiyatlar uygulanmaktadır.

Konut Kredisi Desteği Geliyor!

Konut satışlarının düşmesi, yeni inşaat başlangıçlarını da olumsuz etkilemektedir. İnşaat şirketleri ve müteahhitler, yüksek maliyetler nedeniyle satışlarda zorlanmaktadırlar. Bu durum sektörde bir daralmaya yol açmaktadır. Ancak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın açıklamasına göre, ev almak isteyen firmalar ve vatandaşlar için sevindirici bir haber gelmektedir.

Düşük faizli ve ekstra devlet destekli konut kredisi için çalışmalar yapılmaktadır. Merkez Bankası ve BBDK, yeni bir konut kredisi için çalışmalarını sürdürmektedir. Bu sayede inşaat sektörü desteklenecek ve vatandaşlar da ev sahibi olabilecektir. Özellikle hiç evi olmayan vatandaşlara yönelik düşük faizli konut kredisi ve ekstra devlet desteği sağlanacaktır. Çalışmalar tamamlandığında müjde Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacaktır.

Erdoğan: Ev Alacaklara Devlet Desteği ve Ucuz Konut Kredisi Müjdesi!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.