EkonomiGenelTürkiye

Asgari Ücret Desteği: Yeni Ayrıntılar Açıklandı

Asgari Ücret Desteği Hangi Şartlarda Verilecek?

2023 yılında günlük 13.33 lira, aylık ise 399.90 lira olarak verilen asgari ücret desteği, temmuz-aralık döneminde günlük 16.66 lira ve aylık 499.80 lira olarak uygulanacak. Bu şekilde, işverenlere verilen asgari ücret desteği yüzde 25 artırılmış olacak.

Hürriyet Yazarı Noyan Doğan’dan Asgari Ücret Desteği Hakkında Açıklama

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, bugünkü köşesinde asgari ücret desteği konusunu ele aldı. İlgili yazıda, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yayımlanan bir genelge ile 2023’ün ikinci yarısında uygulanacak asgari ücret desteği şartları açıklandı. Bu sayede, hangi işletmelerin bu desteği alabileceği ve hangilerinin alamayacağı da netleşmiş oldu. Şimdi madde madde inceleyelim, daha iyi anlaşılsın.

Asgari Ücret Desteği Kimler İçin Geçerli Olacak?

– Asgari ücret desteği, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödenen, yani uzun vadeli sigorta kollarına bağlı olan çalışanlara ödenecek.

– Sadece özel sektör işverenleri asgari ücret desteğinden faydalanabilecek. Kamu idarelerinde işçi statüsünde çalışanlar için destek verilmeyecek.

Tüm Çalışanlar Asgari Ücret Desteğinden Yararlanamayacak

– 2023 yılı öncesi tescil edilen işyerleri için prime esas günlük kazancı 324 TL’in altında olan çalışanlar için destek verilecek. Toplu iş sözleşmesi uygulanan özel sektör işverenlerine ait işletmelerde bu limit 647 TL, linyit ve taşkömürü çıkarılan işletmelerde ise 863 TL ve altında olan işletmelerde ise 2023 temmuz-aralık döneminde günlük 16.66 TL ile çarpılarak bulunacak tutar asgari ücret desteği olarak işverene ödenecek.

– 2023 yılında tescil edilen işyerleri için ise son altı ayda günlük 16.66 TL, aylık 499.80 TL asgari ücret desteği verilecektir.

– Asgari ücret desteğinden yararlanabilmek için 2022’nin Ocak-Aralık döneminde bildirilen sigortalı sayısının altına düşülmemesi gerekmektedir. Yani, geçen sene boyunca işyerinde 100 kişi çalışıyorsa ve bu yılın ilk yarısında aynı işletmede çalışan sayısı 90’a düşmüşse, o işletme asgari ücret desteğinden yararlanamayacaktır.

Asgari ücret desteğinden tüm çalışanlar yararlanamayacaktır. 2023 yılı öncesi tescil edilen işyerlerinde prime esas günlük kazancı 324 TL’nin altında olan çalışanlar, 2023 yılının aynı ayında çalışan sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısına göre destek alabilecektir. Ancak, toplam prim ödeme gün sayısı belirli bir sınırlamayı geçmeyecektir.

Örneğin, geçen sene eylül ayında günlük kazancı 324 liranın altında olan 10 çalışanınız var ve bu çalışanlar 30 gün boyunca çalışmışlardır. Bu yılın eylül ayında da çalışanlarınız yine 300 gün (10 çalışan x aylık 30 gün) boyunca çalıştıysa, asgari ücret desteği olarak işverene 4.998 TL (10 çalışan x 30 gün x 16.66 TL) ödenecektir.

Asgari Ücret Desteği: Yeni Ayrıntılar Açıklandı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.