EkonomiGenelTürkiye

TCMB Ekim Ayı Faiz Kararı: Merkez Bankası Politika Faizi Ne Kadar?

**TCMB Ekim Ayı Faiz Kararı Açıklandı! Merkez Bankası Politika Faizi Yüzde Kaç Oldu?**

**Ekonomistlerin Merkez Bankası Faiz Kararı Beklentisi Ne Kadar, Yüzde Kaçtı?**

Piyasaların diken üstünde beklediği son dönemin en kritik faiz kararlarından biri olan TCMB Ekim ayı faiz kararı sonunda açıklandı. İsrail ile Filistin arasında başlayan savaşın küresel piyasalarda büyük kırılmaya ve dalgalanmaya neden olduğu bir dönemde, Türk Lirası üzerindeki baskı daha da artmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın askeri müdahale vurgusuyla piyasalarda sarsıntı yaşanmış ve borsada devre kesici uygulanmıştı. Bu nedenle gözler bugünkü faiz kararına çevrilmişti.

Piyasanın nefesini tutarak beklediği kritik veri açıklandığında ekonomistlerin ortak beklentisi, TCMB’nin bu ay 1 hafta vadeli repo faiz oranını en düşük 300 baz puan, en yüksek ise 500 baz puan olarak uygulaması şeklinde oluştu. Ağırlıklı olarak ekonomistler, TCMB’nin faiz oranını 500 baz puan artırarak politika faiz oranını yüzde 35 seviyesine çekeceği görüşünde birleştiler.

**Piyasalarda Son Durum Ne, Bugün Dolar ve Altın Fiyatları Kaç TL Oldu?**

Karar açıklanmadan önce Türk Lirası’nda değer kaybı devam ederken, dolar kuru 28,1762 TL seviyesini, Euro kuru ise 29,7720 TL seviyesini gördü. Gram altının fiyatı 1.802 TL’ye yükselirken, çeyrek altının fiyatı ise yoğun satış baskısıyla 3.011 TL seviyesine geriledi.

**Merkez Bankası Ekim Ayı PPK Toplantısı Faiz Kararı Açıklandı!**

Yeni kurulan hükümetin ilk kadın Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan tarafından açıklanan bir önceki kararda politika faiz oranı 500 baz puan artırılmış ve TCMB faiz oranı yüzde 30 olarak uygulanmaya başlanmıştı.

Bugün alınan son kararda ise Merkez Bankası tarafından politika faiz oranı bir kez daha 500 baz puan artırılarak yüzde 35 seviyesine çekildi. Karar sonrasında piyasada küçük bir dalgalanma yaşanırken, piyasa ile doğru orantılı beklentiyi karşılaması nedeniyle sert iniş ve çıkışların olmayacağı ifade edildi.

TCMB Ekim Ayı Faiz Kararı: Merkez Bankası Politika Faizi Ne Kadar?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.