EkonomiGenelTürkiye

Darphanenin Yeni Kararına Göre 50 Kuruş ve 1 TL’ye Zam Geldi! Madeni Para Krizi Çözümü Bulundu.

50 Kuruş ve 1 TL’ye ZAM Geldi! Darphane Bozuk Para Krizi Madeni Paralar için Yeni Kapı Açtı

Darphane Madeni Para Krizi Büyüyor!

2020 senesinde tüm dünyayı kasıp kavuran pandemi aynı zamanda büyük bir ekonomik kriz yaşanmasına neden olmuştu. Yaşanan dalgalanma değerli madenlerin fiyatlarında da rekor artışa neden olurken bu da madeni paraların basım maliyetlerinde yükselişe neden olmuştu. Süreçte madeni paraların hurdası üzerindeki basılı değeri de geride bırakmış hurdacılar madeni para toplamaya başlamıştı.

Darphane alınan karar ile bozuk paraların basım maliyetini düşürmek için paraların ağırlığını düşürmüş ve kalınlığını azaltmıştı. Darphane eski bozuk paraları piyasadan çekerken yeni bozuk paralarının basımlarının sınırlı kaldığı iddiası gündeme taşındı. Süreçte marketler, tekel bayileri, bakkallar, ekmek bayileri, kafeler, lokantalar, bayiler ve dolmuşlarda büyük bir bozuk para krizi yaşanmaya başlandı.

Bozuk Para Altın Oldu! Esnaf Fazla Para Ödeyerek Topluyor…

Madeni para krizinde yeni perde yaşanırken bozuk para üstü vermekte zorlanan esnaf süreçte fazla para ödeyerek toplu olarak alıma başladı. Özellikle de dolmuşçular bozuk para peşine düşerken 500 TL madeni 1 TL ve 50 TL tutarındaki bozuk paranın değeri 550 TL oldu. Dolmuşçu esnafının bozuk parası olan vatandaşlardan fazla ödeyerek toplu para ödemesi yaptığı ve bu sayede bozuk para sorununu çözmeye çalıştığı ifade edildi.

Yine tekel bayilerin, ekmek büfelerinin, restoranların ve kafelerin de bozuk para sorunu yaşadığı piyasada yaşanan kıtlık nedeni ile fazla para ödenerek madeni paraların toplandığı belirtildi. Sorunun çözümü için ise darphane tarafından bozuk para basımının arttırılması talep edildi.

Darphanenin Yeni Kararına Göre 50 Kuruş ve 1 TL'ye Zam Geldi! Madeni Para Krizi Çözümü Bulundu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.