EkonomiGenelTürkiye

Şimşek: OVP’nin üç temel bileşeni açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomiyle İlgili Açıklamalarda Bulundu

Ortalama Büyüme Yüzde 3 Civarında Olacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonominin güncel durumu hakkında konuştu. Küresel ekonomi düşük bir büyüme döneminde olduğumuzun altını çizdi. Ortalama büyüme yüzde 3 civarında olacak, bu oldukça düşük bir rakamdır. Bunun birden fazla sebebi vardır, ancak kısa vadede pandemi sonrası enflasyonun artması dikkat çekicidir. Şu anda küresel finansal koşulların oldukça sıkı olduğu bir dönemdeyiz.

OVP’nin Üç Temel Bileşeni

OVP’nin üç temel bileşeni vardır. Bunlardan biri, ülkemizin karşı karşıya olduğu en önemli makroekonomik sorunla mücadeledir. Enflasyonu makul bir seviyeye düşürecek olan bir program hedeflenmektedir. Dezenflasyon programı, orta vadeli programın başlıca hedefidir. En önemli önceliğimiz fiyat istikrarını sağlamaktır. Enflasyonu 3 yıl içinde tekrar tek haneli rakamlara düşürme hedefimizdir. Bu zorlu bir süreç olsa da mümkündür. Geçmişte başardık ve yeniden başarabiliriz.

Hedefimiz Bütçe Açığını Deprem Haricinde Yüzde 3’e Çekmek

Programın ikinci bileşeni mali disiplindir. AK Parti hükümetleri döneminde maliye politikasının güçlü bir nokta olduğunu vurguladı. Bütçe açıklarını düşük tutarak, halkımıza eser ve yatırım odaklı bütçeler sunuyoruz. Önümüzdeki 3 yıla bakıldığında, deprem ve geçmişte alınan bazı kararlar etkisiyle bütçede bir miktar bozulma olduğunu görüyoruz. Hedefimiz, depremi dışarıda tutarak bütçe açığını yüzde 3’e indirmektir.

Hangi Reformu Hangi Çeyreklerde Yapacağımızı Belirledik

Üçüncü önemli bileşen ise yapısal reformlardır. Türkiye’nin rekabet gücünü artırmak ve verimlilik üzerinden büyümek için üretken alanlara yatırım yapmak ve mevcut kaynakları verimli bir şekilde kullanmak için büyük bir yapısal dönüşüm çabasının olduğunu belirtti. Bu dönüşümü sadece bir metin olarak sunmadık, aynı zamanda hangi reformun hangi çeyreklerde yapılacağını da takvimledirdik.

En Gerçekçi Rakamları Ortaya Koymaya Çalıştık

Üç aylık bir geçmişi ve tahminleri olduğunu dile getirdi. Tahminler üç aylık süre içinde sürekli değişebilir. Bu nedenle resmi olarak anlamaya çalıştıklarını ifade etti. Öncelikle Cumhurbaşkanının liderliğinde bir Bakanlar Kurulu oluşturulduğunu ve Hazine ve Maliye görevinin kendisine verildiğini belirtti. Güçlü bir ekip kurduklarını ve ardından durum değerlendirmesi yaptıklarını aktardı. Enflasyon hedeflerini iddialı bulabilecekleri doğrudur, ancak mümkün olduğunca gerçekçi rakamları sunmaya çalıştıklarını ifade etti. Hedeflerin genel olarak gerçekçi olduğuna inandığına değindi. Enflasyonla ilgili tahmin değişikliklerinin daha iyi anlaşılmasıyla ortaya çıktığını ifade etti. Örneğin, birkaç ay önce küresel petrol fiyatlarının varil başına 70-80 dolar olduğunu, ancak şu anda 90 doların üzerinde olduğunu belirtti.

2021 Aralık ayından 2023 Mayıs ayına kadar döviz kuru belirli bir düzeyde tutuldu. Ancak serbest dalgalanmaya izin verilmiştir. Tabii ki döviz kuru etkisi vardır ve sürekli olarak değişmektedir. Ancak zamanla, değişkenlik azalacaktır.

Bizim Bir Kur Tahminimiz ve Hedefimiz Olamaz

Bizim bir kur hedefimiz yoktur. Aslında, kur tahmini yapmamız gerektiği de doğru değildir. Programın farklı evrelerinin olduğunu ve bugünden Haziran ayına farklı bir perspektif olduğunu belirtti. Şu anda küresel finansal koşullar sıkıdır ve risk iştahı zayıftır. 2024’ün ikinci yarısından itibaren, enflasyondaki düşüşle birlikte faiz düşüşü ve büyümeye ilişkin beklentiler ve fon akışındaki değişiklikler hakkında konuşulmaktadır. Dolayısıyla önümüzdeki yılın ilk ve ikinci yarısının farklı perspektiflere sahip olduğunu ifade etti. Bizim bir döviz kuru tahminimiz veya hedefimiz olamaz.

Şimşek: OVP'nin üç temel bileşeni açıkladı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.