EkonomiGenelTürkiye

Araç Sahiplerinin Ödemek Zorunda Kalacağı Yüksek Fatura Tutarı – En Az 945 TL!

**GÜNCEL ARAÇ MUAYENE ÜCRETLERİ VE ZAM BEKLENTİSİ**

**GÜNCEL ARAÇ MUAYENE ÜCRETLERİ NE KADAR?**

Şu anda Türkiye’de araçların yıllık olarak muayene edilmesi zorunlu hale getirilmiştir. Bu işlemi gerçekleştirebilecek tek yetkili kuruluş ise TÜVTÜRK’tür. Uzun yıllardır TÜVTÜRK istasyonlarında araç muayeneleri yapılmakta ve araç sahipleri standart fiyat tarifesi üzerinden muayene ücreti ödemektedirler. Her yıl artan araç muayene ücretlerine ilişkin olarak, Ocak 2024 zammı henüz kesinleşmemiş olsa da neredeyse kesinleştiği söylenebilir.

Şu anda uygulanan ve her araç sahibinin aracının standardına göre ödediği araç muayene ücreti tarifesi aşağıdaki gibi belirlenmiştir:

– Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet: 585,60 TL
– Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork: 1.149,60 TL
– Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker: 1.554,00 TL

**YENİ ZAM KAPIDA!**

Her yıl 1 Ocak’tan itibaren araç muayene ücretlerine zam yapılmaktadır. Bu zam oranı yeniden değerleme oranına bağlı olarak belirlenmektedir. Araç muayene ücretlerindeki zam hesaplamaları ise şu anda başlamış durumdadır. Yaklaşan yeniden değerleme oranına göre, bu ücretlerde artış beklenmektedir.

2023 yılının yeniden değerleme oranının netleşmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yaklaşık 1 ay içinde açıklama yapılması gerekmektedir. Ancak yapılan hesaplamalara göre, bu oranın %61,5 olması beklenmektedir. Böyle bir oranın gerçekleşmesi durumunda, araç muayene ücretlerinin %61,5 oranında artması demektir. Bu da 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren tüm araç sahiplerinin ödemesi gereken araç muayene ücretlerinin yeniden belirleneceği anlamına gelmektedir.

**2024 ARAÇ MUAYENE ÜCRETLERİ NE KADAR OLACAK?**

Beklenen %61,5 oranına göre yapılan hesaplamalarla, 2024 yılında TÜVTÜRK’e ödenmesi gereken araç muayene ücretleri aşağıdaki gibi olacak:

– Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet: 945,74 TL
– Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork: 1.856,60 TL
– Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker: 2.509,71 TL

Araç muayene ücretlerinin kesin zamlı tutarları, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeniden değerleme oranını açıklamasının ardından yapılacak hesaplamalarla kesinleşecektir.

Araç Sahiplerinin Ödemek Zorunda Kalacağı Yüksek Fatura Tutarı - En Az 945 TL!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.