EkonomiGenelTürkiye

Memur maaş zammı: Aylıklara 14.650 TL zam mı?

TÜRKİYE’DE MEMURLARA YENİ ZAM TALEPLERİ!

Hedeflenen Memur Maaşı Artışı

2024 ve 2025 yıllarında gerçekleştirilecek olan toplu sözleşme görüşmeleri, Türkiye’deki yaklaşık 2,5 milyon memur ve 4 milyon emekli memurun maaş zammı talepleriyle gündeme gelmiştir. Pazarlıkların 1 Ağustos’ta başlamasıyla birlikte, memur maaş zamlarına dair ilk tekliflerin 14 Ağustos’ta sunulması planlanmaktadır. Ancak teklif öncesinde bazı rakamlar kamuoyuna sızdırılmıştır.

Memur Sendikalarının Güçlü Zam Talepleri

Temmuz ayında yapılan zamla birlikte en düşük memur maaşı 22.000 TL’ye yükselmişti. Bu artışın yanı sıra memur sendikaları, 2024 ve 2025 yılları için en düşük memur maaşının 30.000 TL’ye çıkarılmasını talep etmektedir. Memurların en az 8.000 TL zam talep etmeleri halinde, memur maaşları ile emekli maaşları arasındaki fark en az 4 kat olacaktır.

Yüzdelik Maaş Artışı Talepleri

Maaş artışının yanı sıra memur sendikaları, yüzdelik zam taleplerinde bulunmaktadır. 2024 yılı için üç ayda bir olmak üzere toplamda dört defa, 2025 yılı için ise altı ayda bir olmak üzere toplamda iki defa olmak üzere toplamda %100 zam talep etmektedir. Hükümetin bu taleplere nasıl yanıt vereceği merakla beklenmektedir. Görüşmelerde kamunun işveren tarafını ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı temsil etmektedir.

Ek İyileştirme Talepleri

Maaş artışının yanı sıra memurlar, kira ödemelerinde zorlandıkları gerekçesiyle her bir memur için aylık 7.650 TL kira yardımı talep etmektedir. Bu yardımın sağlanması durumunda en düşük memur maaşı 37.650 TL’ye kadar yükselecektir. Ayrıca memurlar, gelir vergisinin %15 sabitlenmesini talep etmektedir. Tüm bu taleplerin kabul edilmesi halinde, Ocak 2024’te yapılacak olan maaş artışı en az 14.650 TL olacaktır.

Memur Emeklilerinin Durumu

Memur sendikaları, sözleşmeler kapsamında memur emeklileri için de zam taleplerinde bulunmaktadır. Memur emeklileri için verilmeyen 8.077 TL seyyanen zamın kabul edilmesi talep edilmektedir. Bu kabul edilirse, memur emeklilerinin maaşlarına 8.077 TL eklenmiş olacaktır.

Memur maaş zammı: Aylıklara 14.650 TL zam mı?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.