EkonomiGenelTürkiye

2023 Takvimiyle Birlikte Emekli Maaşları Artıyor! En Düşük Maaş Ne Kadar Olacak?

**Emekli Maaşı Zammı Düzenlemesi İçin Çalışmalar Hızlandı**

Son dakika haberleri… Emekli maaşı zammı için 3 aylık rakamlar Eylül ayı enflasyon rakamlarının açıklanması sonrasında netleşirken, ‘SSK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı’ için ara zam çalışmaları hızlandı. Emekli zammı düzenlemesi yaklaşık 15,5 milyon vatandaşı ilgilendiriyor. En düşük emekli maaşı ne kadar, kaç TL olacak?

**Yeni Ekonomi Yönetiminin Belirlediği Yol Haritası**

Yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesiyle birlikte mali disiplin ve enflasyonda yol haritası belirlendi. Orta Vadeli Program’ın (OVP) Türkiye Yüzyılı’nın ekonomik temellerini atması ve mali disiplin konusunda yol haritasının çizilmesi sonrasında emekliye zam düzenlemesi öncelikli gündem halini aldı. Ekim ayında Meclis’te yeni yasama döneminin başlamasıyla emekliye zam düzenlemesi için çalışmalar hızlandı.

**En Düşük Emekli Maaşı Artacak**

Aralık 2022’de 3.500 TL olarak uygulanan taban emekli maaşı, Ocak ayında önce 5.500 TL ardından Nisan 2023’te 7.500 TL’ye yükseltildi. Bu 6 aylık dilimde toplam artış yüzde 114’ü aştı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni emekli zammı düzenlemesi için düğmeye bastı. En düşük emekli maaşının bütçe çalışmalarının meyvelerini vermesiyle en geç Kasım ayında yeniden belirlenmesi bekleniyor.

**Emekli Zammı Takvimi Netleşti**

Bütçe çalışmasının tamamlanması sonrası emekli zammı için taslak çalışma ortaya konulacak. Kanun teklifi Meclis’e gelecek, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçecek, Genel Kurul’da oylanacak, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanacak. Ocak ayı başında 6 aylık enflasyon rakamlarının kesinleşmesi sonrası emekli maaşları yeniden artacak.

**Taban Aylık Hesabı Nasıl Yapılıyor?**

Her emeklinin maaşı kendi emeklilik koşullarına göre belirleniyor ve bir kök aylık hesaplanıyor. Bu rakama yüzde 4’lük ek ödeme ekleniyor. Eğer bu maaş yasal olarak belirlenen taban aylığın altında ise Hazine desteği ile emekli maaşı 7.500 TL’ye tamamlanıyor. Emekli taban aylığının ara zam ile artmasıyla beraber Hazine desteği de yükselmiş olacak.

**Eylül 2023 Enflasyon Oranı Belli Oldu**

Emekli ve memur maaşları başta olmak üzere birçok kalemde belirleyici olacak Eylül ayı enflasyon rakamları belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre enflasyon oranı Eylül ayında aylık bazda yüzde 4,75, yıllık bazda ise yüzde 61,53 olarak gerçekleşti.

**Memur ve Emekli Zammı İçin 3 Aylık Enflasyon Farkı Kesinleşti**

TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre Temmuz’da enflasyon yüzde 9,62, Ağustos’ta 9,09 ve Eylül ayında ise yüzde 4,75 oldu. Tüm bunlarla beraber 3 aylık enflasyon rakamı da yüzde 25,11 olarak kayıtlara geçti. Eylül ayı enflasyon rakamları sonrası refah payı hariç 3 aylık emekli ve memur zam oranı netleşti. Hesaplarımıza göre; 6 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 25,11, enflasyon farkı dahil 3 aylık memur zammı ise yüzde 35,73 oldu.

**Emekli ve Memurun 3 Aylık Rakamları Kesinleşti**

Haziran ayında 1351,59 olan Tüketici Fiyat Endeksi Eylül ayında 1691,04’e yükseldi. 3 aylık enflasyon oranı yüzde 25,11, refah payı hariç

2023 Takvimiyle Birlikte Emekli Maaşları Artıyor! En Düşük Maaş Ne Kadar Olacak?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.