EkonomiGenelTürkiye

Kuraklık ve yüksek sıcaklar bal üretimini olumsuz etkiledi

Kuraklık ve Aşırı Sıcaklar Arıların Bal Verimini Olumsuz Etkiledi

Edirne’de Verim Kaybı

Edirne Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erdoğan Altınordu, bu yıl kuraklık ve aşırı sıcakların olumsuz etkilerinin derinden hissedildiğini belirtiyor. Ayçiçeği çiçeklerinin normalde 20-25 gün süren çiçeklenme süresi bu yıl sadece 5-6 günde tamamlanarak çiçeklerini döktü. Bu durumda arılar kuruyan çiçeklerden nektar toplayamadı. Bu nedenle arıcılar bu yıl beklentilerin çok altında bal hasat etti. Edirne ve Trakya genelinde yüzde 60’tan fazla bir verim kaybı yaşandı.

Arılar Sandıkları Terk Ediyor

Kırklareli Arı Yetiştiricileri Başkanı Nuri Çalışkan, aşırı sıcakların arıları olumsuz yönde etkilediğini söylüyor. Arıların aşırı sıcaklardan dolayı popülasyonlarını artıramadığından dolayı kolonilerin sandıkları boşaldı. Bal verimi normalde 16 kilogram olan koloni başına, bu sıcaklıklarda 8-9 kilograma düşüyor. Ayrıca kolonilerin aşırı sıcaklardan dolayı sandıklarını terk ederek, gitmeleri de yaşanıyor. Bu durumda arıların nüfusu azalıyor ve hastalanmalarına neden oluyor.

Ari Varlığını Korumak İçin Çaba

Kırklareli’nden arıcı Emrah Akol, Trakya’da son yıllarda yaşanan kuraklık ve yağışsız dönemin arıları olumsuz etkilediğini belirtiyor. Geçen yıl 200 kovan arıdan 3 ton bal alırken bu yıl 500 kovan arıdan ancak 3-3,5 ton bal alabiliyorlar. Arıcılar aynı verimi elde edebilmek için iki katı kovan kullanmış olsalar da, bu sene verim düşmüştür. Meşe balı olarak bilinen balın verimi de geçen yıllara göre oldukça düşmüştür. Kuraklık nedeniyle Trakya’daki arıcılar arasında ciddi bir verim kaybı yaşanmıştır.

Tekirdağ’da Bal Üretimi Yarı Yarıya Düştü

Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selman Aslantürk, kuraklık nedeniyle bal üretiminin geçen seneye göre yarı yarıya düştüğünü belirtiyor. Arıların polen bulamaması nedeniyle yavru yapamadığını ve kolonilerin zayıfladığını dile getiriyor. Ayçiçeği çiçeklerinin bu sene kuraklıktan dolayı zayıf olduğunu ve çiçek döneminin çok kısa sürdüğünü ifade ediyor. Bu durumda arılar bal taşıyamamış ve bal verimi yüzde 50’nin altına düşmüştür. Selman Aslantürk, arıcıların desteklenmesi gerektiğini vurguluyor.

Kuraklık ve yüksek sıcaklar bal üretimini olumsuz etkiledi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.