EkonomiGenelTürkiye

Ağustos Ayında Emekli Maaşlarına Zam Geliyor! SSK ve Bağ-Kur Emeklileri Ne Kadar Artış Bekleyebilir?

Emekli Maaşlarındaki Zam Ne Kadar Olacak?

Türkiye’deki emekli maaşlarındaki zamlar, birçok vatandaşın merak ettiği bir konudur. Her yıl düzenli olarak yapılan zamla beraber, emekli maaşları güncellenir ve artış sağlanır. Özellikle SSK ve Bağ-Kur emeklileri, gelecek dönemde ne kadar bir zam bekleyeceklerini merak etmektedirler.

Emekli Maaşı Hesaplama ve Zam Oranları

2024 yılında emekli maaşlarına yapılacak zam oranları, Haziran ayı enflasyon rakamlarıyla birlikte belirlenmiştir. Yapılan hesaplamalar sonucunda, emeklilere 6 aylık %19,77 zam yapılacağı ve memurlara ise %17,55 zam verileceği açıklanmıştır. Bununla birlikte, torba yasada yapılan düzenleme ile memur emeklisi, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yapılan zam oranı %25’e yükseltilmiştir. Emekli maaşları her yıl Ocak ve Temmuz dönemlerinde olmak üzere iki kez zam almaktadır.

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu), Temmuz 2023 enflasyon rakamlarını açıklamış ve 2024 Ocak zammı için ilk veriyi sunmuştur. Ekonomistler ve Merkez Bankası’nın yılsonu tahminleri de dikkate alındığında, maaş zammı hesaplama tablosu şekillenmeye başlanmıştır. TÜİK’in verilerine göre, Temmuz ayı enflasyon oranı %9,49 olmuştur ve bu rakam emeklilere yapılacak ilk zam oranını belirlemektedir.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyon raporunu açıklarken, 2023, 2024 ve 2025 yılı enflasyon tahminlerini de duyurmuştur. Bu tahminlere göre, sırasıyla %58, %33 ve %15 oranında bir enflasyon beklenmektedir. Temmuz-Aralık 6 aylık enflasyon oranı ise %31,92 olarak hesaplanmıştır ve bu oran, SSK ve Bağ-Kur emekli zammını ifade etmektedir. Ocak 2024’te, en düşük emekli maaşında bir artış beklenmektedir.

Yeni Maaş Ne Kadar Olacak?

Zam oranları %31,92 ve %34,43 arasında değişirse, en düşük emekli aylığı yaklaşık olarak 10.000 TL civarına gelecektir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu zamın teknik düzenlemesini yapacak, Hazine ve Maliye Bakanlığı ise bütçe çalışmasını tamamlayacaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşlarındaki artışa dair önemli mesajlar vermiş ve “çalışanından emeklisine hiç kimsenin mağduriyetinin kalıcı olmasına rıza göstermeyiz” ifadelerini kullanmıştır.

Ağustos Ayında Emekli Maaşlarına Zam Geliyor! SSK ve Bağ-Kur Emeklileri Ne Kadar Artış Bekleyebilir?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.