EkonomiGenelTürkiye

Gram ve Çeyrek Altın Sahiplerini Üzecek Son Dakika Haberi

Türkiye’de İşlenmemiş Altın İthalatı Rekor Seviyeye Ulaştı

İşlenmemiş Altın İthalatı 2023 Yılında 25 Milyar Doları Geçti

Türkiye’de cari açığın önemli bir bölümünü oluşturan işlenmemiş altın ithalatı, Eylül ayının verilerinin açıklanmasıyla birlikte 2023 yılında toplam 25 milyar doları geçti. Bu rakam, 1989 yılından bu yana bir takvim yılı içerisinde görülmüş en yüksek altın ithalatı olarak rekor kırarken, yılın geride kalan 3 ayının verilerinin de eklenmesiyle birlikte söz konusu zirve daha da yukarı çıkmış olacak.

Altın Fiyatlarında İkili Kur Yaşanmasına Neden Olabilir

Özellikle son iki yılda altın rezervlerini rekor seviyeye yükselten TCMB, bu stokların bir kısmını seçim öncesi piyasaları dengelemek için harcamıştı. Yeni ekonomi yönetimi tarafından alınan kararlarla birlikte ise para politikalarında 180 derecelik dönüşüm gerçekleşti ve cari açıkla mücadele edebilmek için altın ithalatını kontrol altına alacak bir dizi yeni adım atıldı.

Kota Uygulaması Resmen Duyuruldu

Borsa İstanbul tarafından yapılan açıklamada, “Altın İthalatı İle İlgili Düzenlemeler” konulu duyuru ile işlenmemiş altın ithalatına Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ikinci bir kararına kadar üye bazında kota uygulanacağının bildirildiği anımsatıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, geçtiğimiz aylarda aldığı karar ile gram altından düşük seviyedeki altın üretimlerini kaldırırken, gram altın üretimine de kota getirmişti. Bu uygulama, altın üretim maliyetlerinde artışa neden olmuş ve gösterge kur ile piyasa fiyatları arasında önemli bir makas oluşmasına yol açmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın öncelikli hedefleri arasında enflasyonu baskılamak ve cari açığı düşürmek yer alırken, cari açığın önemli bir bölümünü oluşturan altın ithalatını baskılamak için peş peşe adımlar gelmeye devam ediyor.

Altın İçin Yeni Kısıtlamalar Yolda

Ticaret Bakanlığı verilerine göre, ocak-temmuz döneminde Türkiye’nin altın ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 artışla 217 milyar 52 milyon dolara ulaştı. Aynı dönemde işlenmemiş altın ithalatı ise yüzde 180 artarak 19,4 milyar dolar oldu. Bu tablo, alınan kısıtlamaların yeterli gelmemesi halinde ilerleyen günlerde yeni sınırlama ya da yasakların gelebileceğine işaret etmektedir.

Şirketlerin Altın Talebi Rekor Seviyede

Merkez Bankası’nın altın hamlelerinin yanı sıra, bireysel ve kurumsal ticari müşteriler için de altın ithalatı tüm zamanların en üst seviyesine ulaşmış durumdadır. Ocak ayında yapılan 68 bin 330 kilogramlık altın ithalatı, Türkiye’de emtia alımına yönelik kayıtların tutulmaya başlandığı 1995 yılından bu yana görülen en yüksek değer olarak dikkat çekmektedir.

“Alınan Kararlar Türkiye İçin Önemli Bir Risk Oluşturuyor”

Alınan kısıtlama kararlarının ardından sektör temsilcileri, zincir altın ithalatının ve mücevher sektöründe kullanılan parçaların ithalatının daha zor hale geleceği ve bunun Avrupa’dan tamamlanmış ürün ithalatını artırabileceği endişesi taşımaktadır. Ayrıca, “Mücevher üretimi yapan sektör bu karardan etkilenir, Avrupa’dan ithalatın önü açılır ve bu da üretimi olumsuz etkiler” şeklinde açıklamalar yapılmıştır.

Gram ve Çeyrek Altın Sahiplerini Üzecek Son Dakika Haberi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.