EkonomiGenelTürkiye

Bankalar, TCMB’nin KKM kararının ardından harekete geçti

Bankalar Dijital Kanallarda Döviz Dönüşlü KKM Hesabı Uygulamasına Son Verdi

Bankalar Mobil İşlemlerden KKM Hesabı Açılması Uygulamasına Son Verdi

Ekonomi Gazetesi’nden Şebnem Turhan’ın haberine göre, bankacılık sektörü, son dönemde sürekli olarak regülasyonlarla karşı karşıya kalmıştır. Yeni ekonomi yönetiminin sadeleşme adımlarından medet uman bankacılık sektörü, Makroihtiyati önlemler adı altında üst üste gelen regülasyonlara uyum için çalışmaktadır. Özellikle kur korumalı mevduatı azaltmayı ve TL vadeli mevduata dönüştürmeyi hedefleyen yeni adımlar sonrası sektör hesap kitap yapmaktadır.

Toplantı üzerine toplantı yaparak, önceki gün Merkez Bankası ile bir araya gelen bankacılık sektörü, mobil ve internet şubelerinden döviz dönüşlü KKM hesabı açılmasına son vermiştir. Şubelerde bu hizmet devam ederken, bankacılık sektörü kaynakları tasarruf sahiplerini ikna etmek için mobil uygulamadan kaldırıldığını dile getirmiştir. Ayrıca, sektör kaynakları mevduatta ikili faiz döneminin başlayabileceğine işaret etmiştir.

Merkez Bankası’nda Yapılan Toplantı

Bu arada bankacılık sektörü, içinde bulunduğu durumu paylaşmak için dün Merkez Bankası ile de bir görüşme yapmıştır. Hem bankacılık sektörü kaynaklarından, hem de Reuters’in haberinden edinilen bilgiye göre, toplantıya yeni Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay katılmış ve bankacıları dinlemiştir. Reuters’in haberinde, bankaların eleştirilerini dinleyen Merkez Bankası’nın “zorlukların farkında” olduğu, ancak düzenlemelerin sağlıklı aktarım mekanizması için “gerekli” olduğu mesajı verdiği yer almaktadır.

Bir başka bankacılık sektörü kaynağı ise yeni dönemde ikili bir faiz uygulanması ihtimali bile olduğunu işaret etmektedir. Tasarruf sahiplerine düşük faiz verilmesi durumunda, sadece TL mevduat müşterisi olanların KKM’ye yönelebileceğine dikkat çeken kaynak, bankaların bu hesapları yapmaya başladığını ifade etmiştir. Bir diğer sektör yetkilisi ise düz TL vadeli mevduatı olan tasarruf sahibinin düşük faiz verilmesi durumunda buna karşı çıkacağını ve o da KKM’ye yönelme riski bulunduğuna dikkat çekmiştir.

Bir bankacılık sektörü kaynağı, bankalarda sistemlerin tüm kontrollerini yapacak durumda olmadığı ve manuel kontrol sağlanabildiği için mobil ve internet şubelerinden döviz dönüşlü KKM yapılmasının kapatıldığını söylemiştir. Kaynak, şu an şubelerden işlemlerin yapıldığını dile getirerek, KKM müşterilerinin TL vadeli mevduata ikna edilmesi için birebir görüşme yapılabilen şubelerin daha uygun olduğunu vurgulamıştır.

KKM Büyüklüğü 124 Milyar Dolar Oldu

Merkez Bankası, büyüklüğü 124.74 milyar dolara (3.36 trilyon lira) ulaşan Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarını azaltmak için yeni uygulamaları devreye almıştır.

Buna göre, bankalara TL dönüşlü KKM hesaplarından TL mevduata geçiş için yüzde 50, döviz dönüşlü KKM hesaplarından TL vadeli mevduata geçiş için ise yüzde 5 hedef konulmuştur.

Bankacılık sektörü kaynakları, yüzde 25’e kadar gerileyen TL mevduat faizlerinin bu hamleyle yüzde 40 seviyesine kadar yükselmesini beklerken, KKM büyüklüğünde ise yüzde 15’lik bir çözülme yaratabileceğini hesaplamaktadır.

Bankalar, 28 Ağustos’ta hesaplama dönemi başlamasına rağmen bu hafta başında TL vadeli mevduat faizlerinde hareketlilik başlatmış ve bazı bankalarda yüzde 33 TL mevduat faizi seviyeleri görülmüştür.

TL mevduat faizleri, Haziran Para Politikası Kurulu kararı öncesinde yüzde 45-48’e kadar çıkmış, atılan adımlar sonrası ise yüzde 25’e kadar gerilemiştir.

Bankalar, TCMB'nin KKM kararının ardından harekete geçti

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.