EkonomiGenelTürkiye

SGK, On Binlerce Kişinin Emekli Maaşını Kesiyor!

Emekli Maaşları için Yapay Zeka ile Denetimler Başladı

Emekli Sayısı ve SGK’nın Finansal Durumu

Türkiye’de emeklilerin sayısı 16 milyonu geçti. EYT’lilerin de devreye girmesi ile birlikte emekli sayısında önemli bir artış yaşandı. SGK’nın maliyetlerini yükselten bu durum karşısında bazı ek önlemlerin alınması gereklilik haline geldi. Şu anda SGK’nın bütçesi herhangi bir açık vermiyor, ancak ilerleyen yıllarda ciddi bir bütçe riski ile karşı karşıya kalınmıştır. Bu nedenle SGK’nın ödemiş olduğu emekli maaşları mercek altına alındı.

Yapay Zeka ile Denetimler Başladı

Türkiye’de devlet kurumlarında dijitalleşme birçok devletten önce gerçekleşiyor. Teknolojinin imkanlarını sistemlerine entegre eden devlet birimleri, bu durumdan faydalanmaktadır. SGK da emekli maaşlarının denetimlerinde yapay zekayı kullanmaya başladı. Bu yöntem sayesinde, haksız yere maaş alanlar çok daha hızlı ve kolay bir şekilde tespit edilebiliyor. Şüpheli kişilerin dosyaları yapay zekanın uyarısının ardından müfettişlerce inceleniyor ve herhangi bir ihlal tespit edilirse harekete geçiliyor.

SGK Maaş İhlalleri Nelerdir?

SGK’nın haksız yere maaş ödeme durumunun çeşitli yolları bulunmaktadır. En çok bilinen yöntemlerden biri sahte boşanmalardır. Kadınlar, eğer anne veya babalarından maaş alabilecek durumdaysalar, eşleriyle resmi olarak boşanıyorlar. Ancak bu tam bir boşanma değildir. Gerçek bir ayrılık yaşanmaz, sadece kağıt üzerinde boşanılır. Anne veya babasının üzerinden maaş alan kadının durumu, haksız maaş ihlali olarak değerlendirilir.

Bir diğer haksız maaş ihlali ise sahte sigortalılıktır. Emekli olmak için prim gün sayısına ihtiyaçları olan kişiler, çalışmadıkları halde herhangi bir iş yerinde kendilerini çalışıyormuş gibi gösterip SGK’ya prim ödemesi yaparlar. Görünüşte oldukça masum olan bu durum, SGK mevzuatına aykırıdır. Başka bir seçenek olarak, çalışmadan prim yatırmak isteyenlerin isteğe bağlı sigorta yaptırmaları gerekmektedir. SGK, kendilerini çalışıyormuş gibi göstermeyi bir ihlal olarak değerlendirir ve tespit edildiğinde ağır yaptırımlar uygular.

Ayrıca, SGK personellerinin emeklilik işlemlerinde yaptıkları hatalardan dolayı vatandaşlar da sorumlu tutulmaktadır. Yanlış hesap yapılıp emekli edilmişse, kişisel faydanın görülmesi nedeniyle bir ihlal değerlendirmesi yapılır.

Cezası Çok Ağır!

SGK tarafından haksız yere bir kişinin emekli maaşı aldığının tespit edilmesi durumunda ilk olarak bu kişinin emekli maaşı kesilir. Bunun ardından, SGK’nın bu kişiye ödemiş olduğu tüm maaşlar, ikramiyeler ve yapılan sağlık harcamaları faiziyle birlikte geri istenir. Bu durumda vatandaşın önüne bir anda 300-400 Bin TL’lik bir fatura çıkabilir. SGK tarafından ödeme emirleri gönderilen on binlerce kişi olduğu bildirilmiştir.

SGK, On Binlerce Kişinin Emekli Maaşını Kesiyor!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.