EkonomiGenelTürkiye

Ev Sahipleri İçin Önemli: Hukuksal Süreçler Değişti, İyi Düşünün!

Ev Sahiplerinin Dikkatine! Mahkemeye Vermek Öncesinde Bir Daha Düşünün, Artık Süreç Böyle İlerleyecek!

Mahkeme Öncesi Arabuluculuk Süreci

Ev sahibi ile kiracı arasında yaşanan kira sorunları her geçen gün artmaktadır. Geçtiğimiz seneden bu yana mahkemeler dolup taşmaktadır. Mahkeme iş yükünün artması üzerine yeni bir düzenleme gündeme gelmiştir. Yapılan bu düzenlemeye göre, ev sahibi ve kiracı arasındaki sorunlar ilk aşamada arabulucu tarafından çözülmeye çalışılacaktır.

Bu yeni düzenleme ile ev sahibi ve kiracı, şikayette bulunmak için ilk etapta mahkemeye değil arabulucu ile anlaşma sağlamayı deneyecektir. Arabulucu ile anlaşma sağlanamadığı takdirde ise süreç mahkemeye taşınacak ve taraflar belirtilen tarih ve saatte mahkemeye giderek savunmalarını yapacaklardır.

Mahkeme Yükünün Hafiflemesi

Bu süreçle birlikte amaç özellikle mahkeme yükünün hafifletilmesidir. Çünkü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz yıl %25 oranının üzerinde kira artışının yapılmayacağını açıklamıştır.

Bu yıl da aynı düzenlemeler devam etmektedir ve Temmuz 2024’e kadar %25 oranının üzerinde kira artışı yasaklanmıştır. Yasadan sonra ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıklar devam ederken, bir kez daha yeni bir sistem gündeme gelmiştir.

Arabuluculuk Süreci ve Mahkeme

Yeni düzenleme ile ev sahibi ve kiracı arasındaki sorunlar ilk aşamada arabulucu ile çözülmeye çalışılacaktır. Eğer arabuluculuk sürecinde anlaşmaya varılamaz ise mahkeme süreci başlayacaktır.

Bu yeni sistem sayesinde ev sahibi ve kiracı arasında yaşanan sorunlar arabulucu tarafından çözülmeye çalışılacak ve eğer çözüm sağlanamazsa süreç mahkemeye taşınacaktır.

Ev Sahipleri İçin Önemli: Hukuksal Süreçler Değişti, İyi Düşünün!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.