EkonomiGenelTürkiye

SGK uzmanına göre emeklilerin maaş zammında beklenmedik bir düşüş var!

Emeklilere Yeni Bir Maaş Zammı Müjdesi

Emekliler, maaşlarına yapılacak yeni bir zam bekleyişine girdi. Bu beklenti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamalarla daha da arttı. Emekli maaş zammı hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Emekliler konusunda yıl sonunda yeniden bir değerlendirme yapmamız söz konusu.” ifadelerini kullandı. Bu açıklamanın ardından AK Parti kaynaklarından emeklilere ara zam açıklamaları gelirken, kamuoyunda Ekim ayında TBMM’nin açılmasıyla birlikte emeklilere normalin üzerinde maaş zammı yapılacağı şeklinde ifadeler yer aldı.

Emeklileri Bekleyen Tehlike!

Emeklilere ara zam şeklinde bir zam uygulamasının yapılmayacağı artık kesinleşti. Emekliler, normal zam takvimine göre maaş zamlarını alacaklar. Ancak bu maaş zamalarıyla ilgili olarak da büyük bir risk olduğunu Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, yaptığı hesaplamayla ortaya koydu.

Temmuz ayında en düşük emekli maaşı yükseltilmediği için kök maaşlar üzerine eklenen yüzde 25 zam nedeniyle 5 milyon emeklinin eline geçen maaşında tek kuruş dahi artış olmamıştı. Şimdi ise emeklilere Ocak ayında yapılacak olan zamda da aynı risk bulunduğu ortaya çıktı.

Maaşlar Tek Kuruş Artmayabilir

Emekli maaşlarına yönelik hesaplamasını açıklayan Özgür Erdursun, “Emekli maaşlarına herhangi bir iyileştirme yapılmadan enflasyon farkını zam olarak uygularsanız, yine çok sayıda mağdur emekli vatandaş yaratırsınız. Bugün kök aylığı 5.000 TL olan ama maaşı 7.500 TL’ye tamamlanan emeklilerimiz var. Kök aylığı 5.000 TL olan bir emekliye yüzde 50 zam yaparsanız, maaşı 7.500 TL olur. Bu emeklimizin bugün aldığı maaş ile Haziran 2024’te alacağı maaş arasında tek kuruşluk dahi fark olmaz.” şeklinde konuştu.

Emekli Maaşı Zammı Formülü

Emekli maaşlarına yönelik yapılması gerekeni açıklayan Özgür Erdursun, “Enflasyon yüksek çıksa dahi, geçmiş yıllarda doğru açıklanmayan enflasyon nedeniyle emeklilerin maaşları eriyip gitti. Bunun üzerine yüzde 50 değil, yüzde 70 zam da yapsanız bir işe yaramayacak. Bunun için emeklilere önce hemen Ekim ayında geçmiş yıllardaki kayıplarını telafi etmek için, tıpkı memurlara yapıldığı gibi 8.077 TL seyyanen zam yapmanız gerekebilir. Emeklinin kök aylığı 5.000 TL ise 13.000 TL olur. Daha sonra da çıkan enflasyon farkı kadar zammı Ocak ayında uygulayarak sosyal adaleti biraz olsun sağlayabilirsiniz. Bunu yapmazlarsa, yine milyonlarca emekli 7.500 TL ile yaşamak için insanüstü bir mücadele vermek zorunda kalabilir.” dedi.

SGK uzmanına göre emeklilerin maaş zammında beklenmedik bir düşüş var!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.