EkonomiGenelTürkiye

“Dolar Kurunun Yıl Sonu Tahmini: TL Ne Olacak?”

Türkiye’de Dolar Kurunun Yıl Sonu Tahmini: 29.70 TL

Türkiye’de son yıllarda dolar kurunun fiyatlaması büyük önem kazanmış durumda. Dolar kurunun şu anda adil değerinde olmadığı ve baskılandığı bir gerçek. Ekonomi yönetimi serbest piyasada dolar kurunun fiyatlandığını iddia etse de, aslında kamu bankalarının arka kapı operasyonlarının varlığı bilançolarda ve grafiklerde açıkça görülmekte. Dolayısıyla, dolar kurunun yıl sonu fiyat tahmini de büyük bir merakla bekleniyor.

Dolar Kurunun Tahmini Hesaplaması

Dolar kurunun yıl sonunda ne kadar olacağı konusunda Orta Vadeli Program’da önemli bir işaret bulunuyordu. Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz herhangi bir kur hedeflerinin olmadığını belirtse de, yıl sonu için belirlenen bir hedef bu programda yer alıyordu. Bu hedef, yıl içi dolar kuru ortalaması üzerinden hesaplanması gereken teknik bir hesaplamayı gerektiriyor. Bu hesaplamayı ise ünlü ekonomist Alaattin Aktaş en güncel şekilde yapmıştır.

Türkiye’de Dolar Tahmini Yapılamaz

Alaattin Aktaş, Türkiye’de dolar kurunun tahmin edilemeyeceğini vurgulayarak, “Normal koşullarda, 25 Ağustos’tan bu yana geçen iki aydaki eğilim, grafikteki çizginin yıl sonunda hangi noktada oluşabileceğini somut olarak göstermektedir. Ancak bu bir dolar tahmini değil, onu da belirteyim. Türkiye’de dolar tahmini yapmak mümkün değildir. Bugün yapacağınız bir tahmin, politika faizi gibi siyasi faktörlerin değişmesiyle hemen çürütülebilir. Ekonomik kararlar, en başta faiz kararları, siyasi kaygılara bağlı olduğu için kur tahmini yapmak mümkün değildir. Benim grafikteki gidişata dayanarak yaptığım tahmin, orta vadeli programda yer alan tahmine dayanmaktadır” dedi.

Yıl Sonunda Dolar Kurunun Tahmini

Alaattin Aktaş tarafından yapılan hesaplamaya göre, bu yılın ortalama dolar kuru 23,88 TL olarak tahmin ediliyor. Eğer Ekim ayı hesaplamaya dahil edilirse, yılın ilk 10 ayının dolar kuru ortalaması 22,58 TL olarak gerçekleşti. Yıllık ortalama olan 23,88 TL seviyesini yakalamak için son iki ayda dolar kuru ortalamasının 30,38 TL olması gerekmektedir. Ancak bu duruma izin verilmeyecektir. Normal eğilim, son iki aylık ortalamanın en fazla 29 TL olabileceğini işaret etmektedir. Bu da yıllık ortalamanın 23,63 TL olmasına denk gelir. Dolayısıyla, bu hesaplama doğrultusunda yıl sonunda dolar kurunun 29,70 TL olması tahmin edilebilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.