EkonomiGenelTürkiye

15 Gün İçinde TBMM’den Onay Alarak IBAN Hesabına 5.250 TL Yardım Yapılacak!

**Devlet Tarafından Yapılan Kira Yardımı: Detaylar ve Başvuru Şartları**

**Kira Yardımı Ne Kadar Oldu?**

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından, İstanbul’da kira yardımı tutarı artırıldı. İstanbul’da kentsel dönüşüm kira yardımı, 3 bin 500 liradan 5 bin 250 liraya yükseltildi. Başvuru işlemini tamamlayan vatandaşlar, başvuru tarihini takip eden ilk 15 gün içinde kira yardımlarını banka hesaplarından veya PTT şubeleri aracılığıyla alabilmektedir.

**Kira Yardımı Artırılacak**

Kentsel dönüşüme dahil edilen ev sahiplerine yapılan kira yardımlarının da artırılması planlanmaktadır. Birçok kişi, kira nedeniyle kentsel dönüşüme sıcak bakmamaktadır. Ancak, kira yardımının artmasıyla birlikte, binasını yenilemek isteyenlerin sayısının artması beklenmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde, kentsel dönüşümle ilgili bir başkanlık kurulacak ve altında arsa üretiminden gelir getirici işlemlere kadar birçok genel müdürlük oluşturulacaktır.

**Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Şartları**

Kentsel dönüşüm kira yardımından faydalanabilmek için, binanızın riskli yapı grubunda olduğu için yeniden yapılması gerekmektedir. Binanızın riskli bina raporunu ilgili kurumdan aldıysanız ve yaşadığınız bölgede kentsel dönüşüm uygulanıyorsa, binanızın yeniden yapılması durumunda kentsel dönüşüm kira yardımı alabilirsiniz. Kentsel dönüşüm kira yardımı için hak sahipleri, gerekli belgelerle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvuruda bulunabilirler.

**Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nasıl Alınır?**

Kira yardımı başvurusu için aşağıdaki belgeler gereklidir:

1. Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüğü’nden alınacak başvuru formu
2. Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
3. Gayrimenkulün bağımsız bölümünü gösterir tapu senedinin aslı ve fotokopisi
4. Nüfus müdürlüğünden alınacak ıslak imzalı nüfus kayıt örneğinin aslı
5. IBAN numarasının yer aldığı hesap cüzdanı fotokopisi (T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüğü, banka hesabının kamu bankalarına ait vadesiz bir hesap olmasını ve mümkünse Ziraat Bankası ya da Halkbankası olmasını gerektiğini belirtmektedir)

Konutun çok hisseli olması durumunda, kira yardımı almak isteyen malikin bölümünün son 3 aya ait doğal gaz, elektrik veya su faturalarından birinin aslı ibraz edilmelidir. Fatura gösterilemediği takdirde, kira yardımı alınacak bölümün kime ait olduğunu gösteren emlak vergi beyannamesi alınmalıdır. Bu belge, yetkili amir tarafından imzalanmış ve mühürlü olmalıdır. Kira yardımı almak isteyen gayrimenkul sahibi, bir temsilci ile başvuruda bulunması durumunda aşağıdaki belgeleri de teslim etmelidir:

1. Vekaletname aslı ve fotokopisi
2. Vekilin nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
3. Vekaletnamede “6306 sayılı Kanun kapsamında yapılacak kira yardımı başvurusu için yetki verilmesi” ibaresinin yer alması gerekmektedir.

**e-Devlet Üzerinden Kira Yardımı Başvurusu Yapılabilir Mi?**

Başvuru formuna e-Devlet resmi internet sitesi üzerinden de ulaşılabilir. Şifresiz erişim için PTT’lerden şifre alınarak giriş yapılabilir. Adım adım başvuru formuna ulaşmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

1. T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapın.
2. Arama kısmından “Hak Sahibi Ailelere Kira Yardımı Yapılması” bölümüne gidin.
3. “Uygulamaya Git” sekmesine tıklayın.
4. “Giriş yapmak istediğiniz uygulama bazı kişisel bilgilerinize erişim hakkı istemektedir. Lütfen aşağıdaki listeyi kontrol ederek, paylaşmak istemediğiniz bir bilgi var ise işleme devam etmeyiniz.” uyarısını görerek, bilgilerinizi kontrol edin.
5. İşlemi onaylayarak başvuruyu gerçekleştirin.

15 Gün İçinde TBMM'den Onay Alarak IBAN Hesabına 5.250 TL Yardım Yapılacak!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.