EkonomiGenelTürkiye

“Merkez Bankası’ndan 500 TL ve 1.000 TL’lik banknotlar hakkında açıklama!”

Merkez Bankası, Türkiye Ekonomisi İçin Yeni Banknot Çıkarmayı Düşünmüyor

Türk Lirasında Banknot Sıkıntısı

Türkiye ekonomisinde yaklaşık bir yıldır yeni banknot tartışmaları yapılıyor. Merkez Bankası’nın 500 TL ve 1.000 TL’lik banknotları çıkarmak için hazırlandığı iddia ediliyor ve bu iddialar da bizzat Merkez Bankası tarafından yalanlanıyor. Buna karşın Türk lirasında yaşanan değer kayıpları ile beraber ciddi bir banknot sıkıntısı yaşanıyor. İnsanlar maaşlarını bile bankadan çektiklerinde cepleri para dolarken bir konut satın almak için neredeyse çuvalla para verilmesi gerekiyor.

Ekonomistlerin Görüşü

Hem ekonomistler hem de vatandaşlar yeni banknotların bir gereklilik olduğunu belirtiyorlar. Ekonomistlerin yaptığı değerlendirmelere göre artık Merkez Bankası’nın yeni banknotları devreye alması gerektiği dile getiriliyor. Buna dair teknik analizler yapılırken yeni banknotun enflasyon yaratacağı da ayrıca tartışılıyor.

Merkez Bankası Başkanı’nın Açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan bugün sağlıklı iletişimin gereği olarak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerine para politikasına dair bir sunum yaptı. Ayrıca milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Başkan Hafize Gaye Erkan 500 TL ve 1.000 TL’lik banknotların çıkarılması iddialarına dair de en son bilgiyi açıkladı.

Merkez Bankası’nın yeni banknotlara ilişkin bir hazırlığının olmadığını belirten Başkan Hafize Gaye Erkan, “Şu anda bizim gündemimizde ne paradan sıfır atma ne de 500 TL ve 1.000 TL’lik yeni banknotlar var. Üst değerli banknota ihtiyaç duyulup duyulmadığı hem makro ekonomik ve finansal analizler hem de teknik olarak yapılan değerlendirmenin sonucuna göre belirlenmektedir. E9 Emisyon Grubu banknotların kupür değerine ilişkin olarak 2009-2021 dönemindeki gerçekleşmeler öngörülerle paralel seviyede olmuştur. Bu da bugünkü kupür dağılımının doğruluğunu ortaya koymaktadır. Şu an itibariyle Merkez Bankası’nın gündeminin içerisinde 500 TL ve 1.000 TL’lik yeni banknotların basımı kesinlikle yoktur.” dedi.

Türk Lirasının Geleceği

Yapılan bu son açıklama ile beraber 500 TL ve 1.000 TL yeni banknotlarla alakalı olarak tartışmalar da son bulmuş oldu. Merkez Bankası herhangi bir yeni banknot çıkarma planlaması içerisinde değil. Türk lirasının en yüksek banknotu 200 TL olarak kalmaya devam edecek. En azından 2023 yılına dair böyle bir planlama bulunmuyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.