EkonomiGenelTürkiye

Öğrencilerin İlgisini Çekecek Bir Haber! Toplu Ulaşım Ücretsiz Mi Oluyor?

Toplu Ulaşım Zamları: Vatandaşlar ve Öğrenci Aileleri Etkileniyor

Bazı İllerde 2 Defa Zam Yapıldı!

Akaryakıt fiyatlarındaki artış, Türkiye’nin 81 ilinde toplu ulaşım ücretlerinin artmasına neden oldu. Hatta bazı illerde Mayıs ayından sonra iki kez zam yapıldı. Bu iki zam, bu illerde toplamda %80’in üzerine çıktı. Vatandaşlar için toplu ulaşım giderek pahalılaşırken, ailelerin bütçeleri de zorlanmaya başladı. 65 yaş üstü vatandaşların bedava toplu ulaşım hakkı tartışılırken, Finans Analisti İslam Memiş, önemli bir konuya dikkat çekti.

Öğrencilerin Toplu Ulaşım Masrafları Aile Bütçelerini Sarsacak!

Toplu ulaşım zamlarının ardından vatandaşların ulaşım harcamaları arttı, ancak tam etkisi henüz görülmedi. Okullar kapalı olduğu için öğrencilerin toplu ulaşım masrafları şu anda aile bütçelerini etkilemiyor. Ancak Eylül ayında okulların başlamasıyla birlikte aile bütçeleri toplu ulaşım masraflarından oldukça etkilenecek. Üç çocuğu olan ve hepsi toplu ulaşım araçlarıyla okula giden aileler için bu masraflar büyük bir yük olacak.

Öğrencilere Toplu Ulaşım Ücretsiz Mi Olacak?

Toplu ulaşımdaki maliyet artışına dikkat çeken Finans Analisti İslam Memiş, “Büyükşehir Belediyeleri, yüz yüze eğitimine devam eden öğrencilere eğitim sürecinde ve okul saatleri içinde ücretsiz ulaşım sağlamalıdır. Toplu ulaşımdaki zamlar, bireyler ve öğrenciler için zorlayıcı olacak. Özellikle birden fazla çocuğunu okutan ailelerin yükünü hafifletmek için adımlar atılmalıdır. Bu destek, belediyeler için kesinlikle bir yük değildir. Büyükşehir belediyelerinin harcamalarının büyük kısmını biliyoruz. Kimse ‘Maliyet çok yüksek, zarar ederiz’ diyemez. Gençlere değer vermek istiyor musunuz? Gönül kazanmak mı istiyorsunuz? Geleceğe yatırım yapmak mı istiyorsunuz? O zaman buyurun. Öğrencilerin ücretsiz ulaşım hakkı olmalıdır. Bu konu kesinlikle tartışılmamalıdır!” dedi.

Bedava Toplu Ulaşım Kararı Çıkar Mı?

Öğrencilere bedava toplu ulaşım imkanının olup olmayacağı merak konusu olurken, gözler belediyelere çevrildi. Belediyelerin böyle bir karar alması tamamen oluşacak kamuoyuna bağlı olacak. Eğer önemli bir kamuoyu talebi oluşur ve bu talepler belediyelere iletilirse, belediyeler öğrencilere bedava toplu ulaşım sağlamak zorunda kalabilirler. 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimler öncesinde hiçbir belediye vatandaşlarla gerilim yaşamak istemeyecektir. Öğrencilere bedava toplu ulaşım sağlanması konusu, vatandaşların isteğine bağlı olacaktır.

Öğrencilerin İlgisini Çekecek Bir Haber! Toplu Ulaşım Ücretsiz Mi Oluyor?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.