EkonomiGenelTürkiye

Asgari ücreti 14.252 TL olarak belirleyen kanun teklifi hazır!

Asgari Ücrete Yapılacak Olan Yıl Sonu Zammı Kanun Teklifi

Asgari ücrete yapılacak olan yıl sonu zammı hesaplamaları gündeme gelirken TBMM’de bir kanun teklifi sunulduğu ortaya çıktı. İzmir Milletvekili Ednan Arslan, 4857 sayılı İş Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığına sundu. Bu kanun teklifi, asgari ücret konusunda büyük değişiklikler önermektedir.

Asgari Ücretlilerin Oranı ve Değişiklik Önerisi

İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın açıklamasına göre asgari ücretlilerin toplam işçilerin yüzde 37’sine denk geldiğine dikkat çekerek “Bağımsız araştırmalar, asgari ücret ve civarında aylıklarla çalışanların oranının yüzde 50 olduğunu ortaya koymaktadır. Milyonlarca çalışan, yetersiz olan asgari ücret ile kendisi ve ailesinin geçimini sağlamaya çalışmaktadır. Milyonlarca kişiyi ilgilendirdiği için asgari ücretin daha gerçekçi ve vicdani yöntemlerle belirlenmesi gerekmektedir.” dedi.

Asgari Ücrete 6 Ayda Bir Zam

Asgari ücret yasal olarak yılda bir kez zam almaktadır. Ancak olağan dışı durumlarda ara zam uygulamaları da yapılmaktadır. Son 2 yıldır asgari ücrete 6 ayda bir zam yapılmaktadır. Hükümetin planlamasına göre 2024 yılında asgari ücret yalnızca bir defa zam alacak. Verilen kanun teklifi ile asgari ücrete 6 ayda bir zam yapılması yasal olarak düzenlenecek ve maaşlar, emekli ve memur maaşları gibi yasal düzenlemelere tabi olarak her 6 ayda bir arttırılacaktır.

Eşi Çalışmayan Asgari Ücretlilere Ek Ödeme

TBMM’ye sunulan kanun teklifi, asgari ücret sisteminde köklü bir değişiklik önermektedir. Buna göre, eşi çalışmayan asgari ücretlilere ek ödeme yapılarak maaşları yüzde 25 oranında artırılacaktır. Şu anki asgari ücret üzerinden yapılan hesaplama ile eşi çalışmayanlar için net 11.402 TL olan asgari ücret, 14.252 TL’ye yükselecektir. Yasal düzenleme ile eşi çalışmayan asgari ücretlilerin maaşları daima yüzde 25 daha fazla ödenecektir.

Plan ve Bütçe Komisyonu İncelemesi ve Yürürlüğe Giriş

Asgari ücrette köklü değişiklikler içeren kanun teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderildi ve görüşülmesi için oylamaya sunulacak. Eğer oylama kabul edilirse, komisyon ve Genel Kurul onayı ardından kanun resmen yürürlüğe girecektir.

Asgari ücreti 14.252 TL olarak belirleyen kanun teklifi hazır!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.