EkonomiGenelTürkiye

SGK Krizi: Emekli Maaşlarında Kesinti ve Geri Ödeme Talebi!

SGK Denetimleri: Emekli Maaşı Alanlar Dikkat!

Türkiye’de emeklilik sistemi tartışılmaya devam ederken SGK mevcut kanunlar ve mevzuat ile faaliyetlerini sürdürüyor. Son olarak sisteme EYT’lilerin girmesi ile beraber emeklilerin sayısı 13,9 milyondan 15,9 milyona çıkmıştı. Bu da SGK’nın bütçesinin zorlanmasına neden oldu. Bütçesi ucu ucuna yeten SGK’nın usulsüz emekliliklere yönelik denetimleri sıklaştırdığı bildirildi. Hak etmedikleri halde emekli maaşı almaya devam edenler SGK müfettişlerince tespit edilip işlem uygulanıyor.

KİMLER DENETİME TAKILIYOR?

SGK bünyesinde tüm sigorta kolları birleşmiş olsa da bunların ayrı ayrı emeklilik koşulları uygulanmaya devam ediliyor. Bu kapsamda Bağkur’lu bazı vatandaşlar geçmişte kendilerine emeklilik yolunu daha erken açmak için farklı yöntemler uygulamışlardı. Bağkur’lular 9000 prim günü ile emekli olurken SSK’lılar daha az prim günü ile emekli olabiliyorlar. Bu farkı kapatmak isteyen Bağkur’lular son 7 kuralını değerlendirip kendilerini bir başkasının yanında sigortalı gösterip kendi işlerini yapmaya devam ettiler. Bu şekilde SSK’lı olarak emekli olma hakkı elde eden vatandaşlar çok daha kolay bir şekilde emekli oldular. Bu kişilere yönelip denetimlerin hızlandığı ve tespit edilenlere yaptırım uygulandığı bildirildi.

SGK denetimlerine takılan bir diğer grup ise sahte sigortalılık ile emekli olanlar oldu. Kendilerini bir iş yerinde sigortalı gösteren vatandaşlar çalışmadıkları halde kendilerini çalışıyormuş gibi bildirttiler. SGK bu durumda olan vatandaşlar için isteğe bağlı sigorta imkanı sağlıyor. O yolu Bağkur kapsamına girmemek için tercih etmeyenler de usulsüz bir şekilde emeklilik hakkı elde ettiler. Bu kişilerin de teker teker tespit edilip haklarında işlem yapıldığı bildirildi.

SGK müfettişleri son olarak sahte boşanma yoluyla alınan emekli maaşlarını mercek altına aldılar. Anne veya babalarından yetim maaşı alabilecek durumda olan kadınlar eşleri ile boşanıp aynı evde yaşamaya devam ediyorlar. Bu sırada evli olmadıkları için anne veya babalarından kendilerine yetim maaşı bağlatıyorlar. SGK bu yolu da usulsüz olarak değerlendiriyor. Bu yola sapanların da tespit edilip işlem yapıldığı belirtildi.

CEZASI NE?

SGK’nın haksız yere emekli maaşı alan vatandaşları tespit etmesi halinde o vatandaşları çok ağır maddi bir yaptırım bekliyor. Bu durumda ilk olarak bu vatandaşın emekli maaşı kesiliyor. Ardından da SGK’nın bu vatandaşa yapmış olduğu tüm emekli maaşı ödemeleri, bayram ikramiyesi ödemeleri, sağlık harcamaları yasal faizi ile hesaplanıp geri isteniyor. Verilen sürede geri ödeme yapmayan vatandaşlar hakkında da yasal takip başlatılıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.