EkonomiGenelTürkiye

6 Milyon Memur ve Memur Emeklisi İçin Kritik Zam Kararı: Yüzde 51 Zam Müjdesi!

Emeklilik ve Memur Zam Tahmini – Ocak 2024

Emeklilik ve Memur Zam Tahmini Ocak 2024 başlıklı bu makalede, özellikle 7.500 TL’nin altında kök maaşı olan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin, diğer emekliler ile birlikte bir iyileştirme beklediği belirtilmektedir.

Memur ve Emekli Zam Tahmini

Makalede, Ocak ayında yapılacak zam oranları ile ilgili tahminlerin yüzde 50’yi bulabileceği ifade ediyor. Orta Vadeli Program’da yer alan yıl sonu enflasyon öngörüsüne göre, 6 aylık enflasyonun yüzde 37.76 olarak tahmin edildiği bildirilmektedir. Bu doğrultuda, memurlar ve memur emeklilerinin artış oranının yüzde 49.46’yı bulabileceği ifade edilmektedir. Refah payı ile birlikte, bu oranların yüzde 50’yi aşması beklenmektedir.

İki Farklı Tahmin

Makalede, Ocak ayı için iki farklı tahminin bulunduğu belirtiliyor. Orta Vadeli Program’a göre, 2023 yılı enflasyon tahmininin yüzde 65 olduğu ifade edilmektedir. Bu tahmine göre, Temmuz-Aralık enflasyonunun yüzde 37.76 olacağı ve memurlar ile emeklilerin alacakları farkın yüzde 29.96 olarak gerçekleşeceği belirtilmektedir. Yüzde 15’lik Ocak ayı zam oranının böylece yüzde 49.46’ya ulaşacağı ifade edilmektedir. Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre ise 2023 yılı enflasyon tahmininin yüzde 67.22 olduğu belirtilmektedir. Bu tahmin gerçekleşirse, 2023’ün ikinci 6 aylık döneminde enflasyonun yüzde 39.61 olarak yükseleceği ve memurlara ile emeklilere yüzde 31.71 fark verileceği ifade edilmektedir. Yüzde 15’lik zam oranının farkla birlikte yüzde 51.46’ya çıkabileceği belirtilmektedir.

En Düşük Memur Maaşı Ne Kadar Olacak?

Faruk Erdem’in Yeni Asır gazetesinde yer alan habere göre, Piyasa Katılımcıları Anketi’ndeki tahmin gerçekleşirse, en düşük memur maaşının yüzde 51.46 oranında artarak 33 bin 346 TL’ye yükseleceği ve memur emeklisi aylığının da 14 bin 959 TL’ye çıkacağı belirtilmektedir. OVP tahmine göre ise Ocak ayındaki artışın yüzde 49.46 olması durumunda, en düşük memur maaşının 32 bin 906 TL’ye, memur emeklisi aylığının ise 14 bin 762 TL’ye yükseleceği ifade edilmektedir.

Asgari Ücret İçin İki Rakam Öne Çıkıyor

Makalede ayrıca, Aralık ayında işçiler için asgari ücret belirleneceği ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanarak 2024 yılında uygulanacak yeni ücreti belirleyeceği belirtilmektedir. Bu noktada, enflasyon rakamlarının etkili olmasının beklendiği ve yeni asgari ücretin 15 bin ila 17 bin TL arasında olabileceği ifade edilmektedir.

Kıdem Tazminatı Tavanı Değişiyor

Makalede ayrıca, gerçekleşen oranın sosyal yardımlar ve kıdem tazminatı tavanına da uygulanacağı belirtilmektedir. Buna göre, 65 yaş aylığı, evde bakım parası, engelli maaşı gibi sosyal yardımların tümünün, memur maaşındaki artış oranı kadar yükseleceği ifade edilmektedir. Aynı oranda artırılan kıdem tazminatı tavanı sayesinde, Aralık ayında ayrılan bir işçi ile Ocak ayında ayrılan bir işçi arasındaki kıdem tazminatı tavanının memur maaş artışı kadar yüksek olacağı bildirilmektedir.

6 Milyon Memur ve Memur Emeklisi İçin Kritik Zam Kararı: Yüzde 51 Zam Müjdesi!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.