EkonomiGenelTürkiye

Emeklilik Yaşı Hesaplama: SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı Emeklilik Yaşı!

SGK’ya Göre Çalışanlar Kaç Yaşında Emekli Olabilir?

Emeklilik hayali kuran milyonlarca Türkiye vatandaşı, her sabah işlerine giderken bu motivasyonla hareket ediyor. Ancak SGK’nın uyguladığı emeklilik koşulları, sistemin kafa karıştırıcı hale getiriyor. Yapılan değişikliklerle birlikte, SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı çalışanlarının kaç yaşında emekli olabileceği konusunda bazı farklılıklar ortaya çıktı. İşte ayrıntılar:

1999 Öncesi Çalışanlar Kapsam Dışı

EYT düzenlemesi ile birlikte, 8 Eylül 1999 tarihine kadar işe başlayan tüm sigortalılar için emeklilik yaşı meselesi ortadan kaldırıldı. Bu kapsama girenler için herhangi bir emeklilik yaş şartı bulunmuyor. Prim şartı ve sigortalılık süresi şartını sağlayan tüm sigortalılar, EYT kapsamına giriyorlarsa, yaşlarına bakılmaksızın emekli olabiliyorlar.

SSK’lıların Emeklilik Yaşı

SSK’lılar için emeklilik yaş şartlarında kadın ve erkekler için ayrı ayrı uygulamalar yapılıyor. 1999 sonrasında işe başlayan kadınlar şu anda 58 yaşında emekli olabiliyorlar. İlerleyen yıllarda, prim şartının yerine getirileceği yıla bağlı olarak, emeklilik yaşı kademe kademe 65 yaşa kadar çıkacak. 7200 prim günü şartını 1 Ocak 2048’den sonra tamamlayacak olan SSK’lı kadınlar, 65 yaşında emekli olabilecekler. SSK’lı erkekler ise şu anda 60 yaşında emekli olma imkanına sahipler. Erkekler için de prim şartının tamamlanacağı tarihe göre, emeklilik yaşı kademe kademe 65 yaşa kadar yükselecektir.

Emekli Sandığı ve Bağkur Emeklilik Yaşı Şartı

Emekli Sandığı ve Bağkur’da, SSK’dan farklı bir uygulama yapılmadığı gibi, prim şartında bazı farklılıklar olabilir. Şu anda yapılan uygulamaya göre, Emekli Sandığı ve Bağkur kapsamında kadınlar 58 yaşında emekli olabilirken, erkekler 60 yaşında emekli olabilirler. Bu yaş şartı da, SSK’da olduğu gibi 2048 yılına kadar 65 yaşa yükselecektir. Emeklilik yaşı yükselmeye 2036 yılından sonra başlayacak ve 2048 yılında 65 yaşta sabitlenecektir.

Yaş Şartı Tamamlanır, Prim Şartı Eksik Kalırsa Ne Olur?

SGK, prim şartını tamamlayamayanlar için kısmi emeklilik sistemini devreye sokar. Bu kişiler, yaş şartını tamamlamaları durumunda, SSK’da 4500 gün, Bağkur’da ise 5400 gün ile kısmi emekli olma hakkı elde edip emekliye ayrılabilirler.

Emeklilik Yaşı Hesaplama: SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı Emeklilik Yaşı!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.