EkonomiGenelTürkiye

Depremin maliyeti 2023 bütçesini yarıya indirdi!

Genç İhracatçılar Ödülleri ile Buluşuyor: TİCARET Bakanı Ömer Bolat Yeni Projelerini Açıkladı

TİCARET Bakanı Ömer Bolat, Bakırköy’de düzenlenen Genç Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (GENÇ MÜSİAD) Altın Konteyner İhracat Ödülleri kapsamında “Genç İhracatçılar Ödülleri ile Buluşuyor” programına katıldı. Programda yaptığı konuşmada Bakan Bolat, “Önemli bir yeni projemizde melek yatırımcı ağı platformu, bu bir dijital platform. Melek Yatırımcılar ile yeni fikirleri olan girişimcileri bir araya getirmeyi amaçlayan bir platform” dedi.

Genç Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından düzenlenen “Altın Konteyner İhracat Ödülleri” kapsamında, “Genç İhracatçılar Ödülleri ile Buluşuyor” isimli toplantıya katılan Bakan Bolat, ihracatçılara seslendi:

Türkiye’nin Aylık İhracatı 1 Milyar Doları Aştı

Bakan Bolat, konuşmasında Türkiye’nin aylık ihracatının 1 milyar doları aştığını belirterek, bu durumun ülkede büyük bir sevinç yarattığını ifade etti. Aylık ihracatın günlük ihracata dönüştüğünü ve birçok gün 1 milyar doları geçtiğini söyleyen Bolat, 2002 yılında ihracatın sadece 36 milyar dolar olduğunu hatırlattı. Hizmet ihracatının ise 14.5 milyar dolara ulaştığını ve 2002 yılında 12 bin olan ihracatçı aile sayısının 2022 yılında 113 bine çıktığını dile getirdi. Toplam ihracatın ise 254 milyar dolara ulaştığını ve Türkiye’nin ihracatın milli gelire oranının yüzde 30’a yaklaştığını vurguladı. Bu durumun Türkiye’nin dışa açık bir ekonomiye sahip olduğunu gösterdiğini belirten Bolat, yıllık olarak 620 milyar dolarlık dış ticaret yapıldığını ifade etti.

Depremin Maliyeti Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 Bütçesinin Yüzde 45’i

Bakan Bolat, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Ülkemizin de diğer ülkeler gibi sıkıntıları var. Son 4 yıl içinde büyük bir salgın felaketiyle karşılaştık ve başarılı bir şekilde bu salgını atlatmayı başardık. Ancak ardından talep ve tedarik zincirlerinin ve lojistiğin aksaması sonucunda enflasyon arttı. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilim ise gıda ve enerji fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Tüm bu zorluklarla başa çıktığımızı düşünürken deprem felaketiyle karşılaştık. Depremin 11 vilayeti sarsarak 13.5 milyon vatandaşımızı etkilediğini belirtmek istiyorum. Türkiye’nin bu felaketin maliyetini karşılamak için başlangıç bütçesinin yüzde 45’ini harcaması gerekiyor. Ancak bu şekilde şehirlerimiz daha güzel ve yaşanabilir hale gelebilir.”

Yeni Projemiz: Melek Yatırımcı Ağı Platformu

Bakan Bolat, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Üniversitelerle iş birliği yaparak genç girişimcilere ve ihracatçılara yönelik projeler hazırlıyoruz. Bunlardan biri olan melek yatırımcı ağı platformu, mevcut bir dijital platformdur. Bu platform melek yatırımcıları ve yeni fikirleri olan girişimcileri bir araya getirmeyi hedeflemektedir. Altyapısı tamamlanan platformun yakın zamanda tanıtımını yapacağız. Ayrıca E-ihracat konusunda da Türkiye E-ihracat platformu hazırlığı içinde olduğumuzu belirtmek isterim. Yazılım ve tasarımı tamamlandığında, tüm ihracatçılarımızın faydalanabileceği bir platform olacak. Burada çevrim içi pazar yerlerinde ülkemize ait ürünlerin sergilenmesi, tanıtılması ve yurt dışı pazarlara siparişlerin alınması gibi faaliyetler gerçekleştirilecektir.”

Depremin maliyeti 2023 bütçesini yarıya indirdi!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.