EkonomiGenelTürkiye

EssilorLuxottica’ya Rekabet Kurulu’ndan 492 Milyon 191 Bin TL Para Cezası

Rekabet Kurulu, EssilorLuxottica S.A.’ya 492 Milyon Lira İdari Para Cezası Verdi

Rekabet Kurulu, 21 Ekim 2021 tarihinde aldığı bir kararın ardından yürütülen bir soruşturma ile ilgili olarak bir rapor ve ek görüş düzenledi. Bu raporda toplanan deliller, yazılı savunmalar, sözlü savunma toplantısında yapılan açıklamalar ve incelenen dosya kapsamı dikkate alınarak EssilorLuxottica S.A.’ya 1 Ekim 2018 tarihinde Kurul tarafından bağlayıcı hale getirilen taahhütlere aykırı davrandığı gerekçesiyle 492 milyon 191 bin 132 lira tutarında bir idari para cezası verilmesine karar verildi.

Kurul, EssilorLuxottica S.A.’nın Fiili Münhasırlık Oluşturduğuna ve Rakipleri Dışladığına Karar Verdi

Kurul ayrıca, EssilorLuxottica S.A.’nın oftalmik lens ve oftalmik makine sözleşmeleri ile pazardaki diğer eylemlerinin fiili münhasırlık oluşturduğuna ve rakipleri dışladığına karar verdi. Bu eylemlerin 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiği tespit edildi. Bu nedenle Kurul, 4054 sayılı Kanun’un 16. maddesi gereğince EssilorLuxottica S.A.’ya bir idari para cezası uygulanması gerektiğine hükmetti.

Cezayı Hak Etti Ancak “Ne Bis in Idem” İlkesi Uygulandı

EssilorLuxottica S.A.’ya uygulanan 492 milyon 191 bin lira idari para cezası hukuki açıdan hak edilmiştir. Ancak “ne bis in idem” ilkesi gereği, aynı suçtan dolayı iki kez cezalandırma yapılamayacağından, Kurul tarafından yeni bir idari para cezası verilmesine gerek olmadığına karar verilmiştir.

EssilorLuxottica'ya Rekabet Kurulu'ndan 492 Milyon 191 Bin TL Para Cezası

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.