EkonomiGenelTürkiye

Piyasalarda hareket başladı! Küresel piyasaların son durumu

Küresel Piyasaların Belirsizliği, ABD Enflasyon Verileri ve İsrail-Filistin Çatışmasıyla Artıyor

Küresel Piyasalar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dün açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde açıklanmasından sonra belirsizlik içine girdi. İsrail-Filistin çatışmalarının da etkisi altındaki piyasalar endişeli ve negatif seyrediyor.

ABD Enflasyon Verileri ve Ekonomik Endişeler

ABD’de açıklanan enflasyon verileri, çarşamba günkü Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve geçen haftaki tarım dışı istihdam verisiyle beraber ele alındığında gelecek döneme ilişkin endişelerinin hala güçlü kalmasına neden oluyor.

Buna göre, Ülkede Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) eylülde aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık bazda yüzde 3,7 artışla piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Çekirdek TÜFE ise eylülde beklentilere paralel olarak aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 4,1 arttı. Bu veriler, enflasyonun istenen düzeyine gelmesi için Fed’in faiz oranlarını artırabileceği ihtimalini gündeme getiriyor.

İsrail-Filistin Çatışması

Öte yandan, dün İsrail’in Suriye’ye saldırısında Şam ve Halep’teki uluslararası havalimanlarının eş zamanlı hizmet dışı kaldığına yönelik haber akışı çatışmaların daha da genişleyebileceği tehlikesini artırırken, risk iştahı önemli oranda azaldı.

Fed Yetkililerinin Açıklamaları

Dün, Fed yetkililerinin açıklamaları da takip edilirken, Boston Fed Başkanı Susan Collins, son enflasyon verilerinin fiyat istikrarının yeniden sağlanmasına yönelik “düzensiz” ilerlemeye işaret ettiğini belirtti. Collins, Fed’in enflasyonu yüzde 2 hedefine geri döndürmek için faiz oranlarını tekrar artırmak zorunda kalabileceği yönündeki görüşünü yineleyerek, “Bu döngünün zirvesinde veya buna çok yakın olabileceğimize inanıyorum, ancak henüz daha fazla sıkılaşmayı masadan kaldırmayacağım.” ifadelerini kullandı.

Diğer Gelişmeler ve Beklentiler

Söz konusu gelişmelerle birlikte dün ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 17 baz puan artışla günü yüzde 4,70 seviyesinden tamamlarken, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in gelecek ay yüzde 90 ihtimalle politika faizini sabit tutacağı öngörülmeye devam ediyor. Öte yandan, ABD’de 3. çeyrek bilanço sezonu dün hava yolu şirketlerinin şirket finansal sonuçlarını açıklamasıyla hızlanırken, bugün ABD’nin 3 büyük bankası olan Wells Fargo, JPMorgan Chase ve Citi’nin şirket finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor.

Avrupa Borsaları ve ECB Tutanakları

Avrupa borsalarında dün karışık bir seyir öne çıkarken, Orta Doğu’daki gelişmeler yakından takip ediliyor. ABD’de açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesiyle Avrupa’da risk iştahının azaldığı görülürken, dün ayrıca Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) geçen ay yaptığı para politikası toplantısının tutanakları yayımlandı. Tutanaklar, ECB Yönetim Konseyi üyelerinin ekonomik büyüme endişelerinin arttığını ve büyük çoğunluğunun 25 baz puanlık faiz artışını desteklediğini ortaya koydu. Bugün gözler ECB Başkanı Christine Lagarde’ın Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın yıllık toplantılarının yapıldığı Fas’ın Marakeş kentinde yapacağı açıklamalardan alınacak olası sinyallere çevrildi. Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,23 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,37 gerilerken, İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,26 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,32 yükseldi.

Asya Piyasaları ve Çin Ekonomisine İlişkin Endişeler

New York borsasındaki satıcılı seyir yeni günde Asya pay piyasalarına da taşınırken, Çin ekonomisine yönelik endişeler güçleniyor. Bugün ülkede açıklanan verilere göre TÜFE aylık bazda değişmezken, yıllık bazda yüzde 2,5 azalışla beklentilerin altında gerçekleşti. Analistler, Çin enflasyonundaki gelişmelerin ülkede ekonomik aktivitenin yavaşlamaya devam ettiği şeklinde yorumlanabileceğini kaydederek, bu durumun küresel resesyon endişelerini beslemeyi sürdürdüğünü ifade etti. Ülkenin ihracatı ve ithalatı geçen ay yüzde 6,2 azalırken, dış ticaret dengesi eylülde 77,7 milyar dolar fazla verdi. Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi y

Piyasalarda hareket başladı! Küresel piyasaların son durumu

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.