EkonomiGenelTürkiye

Küresel piyasalarda düşüş eğilimi! BİST’te toparlanma süreci başladı mı?

Borsa İstanbul (BİST) Beklenen Düzeltme İçin Hazır mı?

Uzun süredir yukarı yönlü hareketini sürdüren Borsa İstanbul (BİST), analistler tarafından bir düzeltmenin daha sağlıklı olacağı şeklinde yorumlanıyor. Dün yaşanan düşüş, düzeltmenin başlangıcı olabilir mi, henüz netlik kazanmamış olsa da açılışta beklemek gerekiyor.

Dolar/TL ise önceki kapanışın hemen altında 26,9810 seviyesinden günü tamamladıktan sonra bugün bankalararası piyasada 27,0200 seviyesinden işlem görüyor.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde ise analistler 7.350 ve 7.250 seviyelerinin destek, 7.500 ve 7.750 puanlarının ise direnç konumunda olduğunu belirtiyor.

Küresel piyasalar ise ABD’deki bankacılık sektöründeki deflasyon endişeleri ve Çin ekonomisindeki durum nedeniyle negatif bir seyir izliyor. Yatırımcılar, para politikasındaki belirsizlikler ve resesyon olasılığının yeniden gündeme gelmesiyle risk iştahında düşüş yaşanıyor.

Moody’s’in 10 küçük ve orta ölçekli ABD bankasının kredi notlarını düşürmesi, satış baskısını artırdı. Moody’s’ten yapılan açıklamada, benzer not indirimlerinin önemli birkaç banka için de yapılabileceği belirtildi. Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street ve Truist Financial gibi bankaların not indirimleri için incelendiği açıklandı.

Moody’s’in uyarılarına ek olarak, ABD’deki bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin yeniden gündemde olduğunu belirten analistler, Fitch’in geçtiğimiz hafta ABD’nin kredi notunu düşürmesiyle birlikte yatırımcılara temkinli olmaları konusunda başka bir neden daha verildiğini ifade etti.

Bu not indirimleri sonrasında Goldman Sachs, Bank of America ve JPMorgan Chase gibi büyük ABD bankalarının hisseleri değer kaybetti.

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamaları da yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, sıkılaştırma politikasının aşırıya kaçmaması gerektiğini belirterek, muhtemelen gelecek yıl faiz oranlarını düşürmeye başlayacaklarını dile getirdi.

Ancak analistler, Philadelphia Fed Başkanı’nın ek bir faiz artırımına ihtiyaç olmayabileceğini söylemesine rağmen, Fed’in bu yıl içinde faiz oranlarını bir kez daha artırma ihtimalinin hala masada olduğunu vurguladı.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen tahvil ihraçları da yakından takip ediliyor. Son ihalede, 3 yıllık tahvil ihracına yoğun talep geldi ve beklenenden daha düşük bir getiri sağladı. Bu da talebin güçlü olduğunu gösteren bir işaret oldu. Bugün, 10 yıllık ve 30 yıllık tahvil ihraçları yapılması bekleniyor. İhalelerdeki talebin piyasa beklentilerine ilişkin önemli ipuçları verebileceği ve getiri eğrisinin yakından takip edileceği belirtiliyor.

Makroekonomik verilere baktığımızda, ABD’de dış ticaret açığının, küresel talebin zayıflamasıyla birlikte düştüğü görüldü. İhracat, küresel talebin zayıflaması etkisiyle Mart 2022’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. İthalat ise yüksek enflasyon ve yüksek faiz oranlarının iç talebi etkilemesiyle Kasım 2021’den bu yana en düşük seviyesine indi.

ABD’de toptan eşya stokları beklentilerin üzerinde gerilerken, toptan eşya satışları da düştü.

Brent petrolün varil fiyatı Çin’deki ekonomik endişelerle birlikte azalış gösterirken, altının ons fiyatı ise yükseliş kaydetti.

Dün, New York borsasında Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri düşüş kaydetti. Avrupa borsalarında da İtalya hükümetinin İtalya bankalarına vergi uygulama kararı negatif bir etki yarattı.

Japonya’da Nikkei 225 endeksi, Güney Kore’de Kospi endeksi değer kazanırken, Hong Kong Hang Seng endeksi ve Çin Şanghay bileşik endeksi değer kaybetti.

Sonuç olarak, Borsa İstanbul için beklenen düzeltme henüz tam olarak netlik kazanmamış olsa da uzmanlar tarafından öngörülen bir durum. Küresel piyasalar ise ABD bankacılık sektöründeki endişeler ve Çin ekonomisindeki durum nedeniyle olumsuz bir seyir izliyor. Yatırımcılar, para politikası belirsizlikleri ve resesyon olasılığının yeniden gündeme gelmesiyle risk iştahında düşüş yaşanıyor. Ayrıca, ABD Hazine tahvil ihraçları ve makroekonomik veriler de yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor.

Küresel piyasalarda düşüş eğilimi! BİST'te toparlanma süreci başladı mı?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.