EkonomiGenelTürkiye

2023 Emeklilere 29 Ekim İkramiyesi Ne Kadar Olacak?

Emekliler için 29 Ekim’de Ne Kadar İkramiye Ödenecek?

Emekçiler için bayram ikramiyesi ödemeleri 2018 yılında başladı ve başlangıçta sadece dini bayramları kapsıyordu. Ramazan ve Kurban Bayramı’nda yapılan bin liralık ödemelerle başlayan uygulama, geçen 5 yıl içerisinde rekor seviyede enflasyonlara rağmen sadece bu yıl zamlandı ve emeklilere bayram başına 2 bin lira ödeme yapıldı.

Emeklilere Yapılan Zam ve En Düşük Maaşlar

Temmuz ayında yapılan yüzde 25’lik emekli zammı yalnızca kök maaşlara yansıtıldı ve bu durum, en düşük emekli maaşı alan milyonlarca vatandaşın ücretinde hiçbir artış olmamasına neden oldu. 31 Mart 2024’te gerçekleştirilecek yerel seçimler öncesi iktidarın gücünü sağlamlaştırmak ve emeklilerden gelen sert tepkileri sakinleştirmek amacıyla 29 Ekim’de emeklilere Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı şerefine bir kez ikramiye ödemesi yapılacağı iddia edildi.

Emekliye Ne Kadar İkramiye Ödenecek?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, ikramiye konusunda yapılan çalışmaların doğru olduğunu belirtti ve “Emekliye ne kadar ikramiye verilecek?” sorusuna yanıt verdi. Erdursun, seçim öncesi iktidarın emeklilere yönelik bir adım atmak zorunda olduğunu vurgulayarak, ilerleyen günlerde Meclis’e gelecek torba yasada ikramiyelere yönelik bir düzenleme yapılacağını söyledi. İkramiye tutarı üzerine yapılan tartışmalarda genel olarak 5 bin lira ile 10 bin lira arasında olduğuna dikkat çeken uzmanlar, mevcut ekonomik durumda 10 bin liralık bir ikramiye ödemesinin mümkün olmadığını ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bütçeye fazla yük getirmemek için yalnızca 5 bin lira ödeme yapabileceğini belirtti.

Emekli İkramiyesinden Kimler Faydalanabilecek?

Erdursun, emekliye verilen kötü haberiyle birlikte ikramiye sevincini milyonların kursağında bıraktı. İddialara göre, en düşük emekli maaşında Temmuz ayında yapılan düşüşle birlikte 270 dolara kadar gerileyen maaşlar için ikramiye ödemelerinde bir sınırlama yapılacak. Erdursun, 29 Ekim’de ödenecek ikramiyelerin yalnızca en düşük emekli maaşı alan vatandaşları kapsayabileceğini ve taban aylığından farklı bir maaş alan vatandaşlar için bir ikramiye düzenlemesi olmayacağını vurguladı. Yani eğer Erdursun’un iddia ettiği plan uygulanırsa, mevcut maaşları 7 bin 500 liranın üzerinde olan vatandaşlar emekli ikramiyesinden faydalanamayacaklar.

Emekli İkramiyelerinin Ödeme Tarihi

Meclis’te 28 Şubat’ta kabul edilen EYT düzenlemesinden sonra Türkiye’deki emekli sayısı 15 milyonun üzerine çıkarak hızla arttı ve bu durum, emekli maaşları ve ikramiye ödemelerinin Hazine’ye getirdiği yükün ciddi bir şekilde artmasına neden oldu. Tüm emeklilere ikramiye verilmesi durumunda, bütçeden 2 milyar 750 milyon lira gibi büyük bir miktar çıkması bekleniyor. Ancak ikramiye kararının ilerleyen günlerde Meclis’e gelecek olan torba yasa ile alınması durumunda, ödemelerin 16-22 Ekim tarihleri arasında hesaplara yatırılması tahmin ediliyor.

2023 Emeklilere 29 Ekim İkramiyesi Ne Kadar Olacak?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.