EkonomiGenelTürkiye

Emekli ikramiyesi 5.000 TL’ye yükseldi: Ekim ayı ödemeleri durduruldu!

Emeklilere Yapılacak 5.000 TL İkramiye Ödemesi Detayları

Emeklilere Yapılacak İkramiye Ödemesi Detayları Belli Oldu

Türkiye’de emekliler Temmuz ayında maaşlarına yapılan yetersiz zam ve kök maaş hesaplaması ile oldukça mağdur oldular. Yaşanan bu haksızlığı her kesim dile getirince hükümet harekete geçti. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaptığı ortak çalışmadan maaş zammı değil tek seferlik ikramiye çıktı. Son yapılan kabine toplantısının ardından ise Cumhurbaşkanı Erdoğan emeklilere müjde diyerek tek seferliğine 5.000 TL emekli ikramiyesi ödeneceğine dair açıklama yaptı.

Çalışan Emekliye İkramiye Yok!

Hükümetin yaptığı yasal düzenlemeye göre 5.000 TL emekli ikramiyesinden çalışan emekliler yararlanamayacaklar. Bu kişiler çalıştıkları için devlete her ay Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kazandırmalarına ve bu prim ödemelerinden herhangi bir fayda görmeyecek olmalarına rağmen kendilerine ikramiye ödemesi yapılmamasına öfkeliler. Halen daha bu konuda düzeltme yapma şansı bulunuyor ama yapılan bütçe hesaplamaları nedeniyle böyle bir düzenleme yapılması zor görünüyor.

İşten Ayrılan Çalışan Emekli Alabilir Mi?

Emeklilerin bir kısmı 5.000 TL ikramiyeden yararlanabilmek için işten ayrılıp ikramiyeyi aldıktan sonra yeniden işe başlamayı da bir formül olarak düşünmüştüler. Yapılacak yasal düzenleme ile bunun da önü kesiliyor. 1-31 Ekim tarihleri arasında herhangi bir şekilde çalışıp prim ödemesi yapmış olan çalışan emekliler 5.000 TL ikramiye ödemesini alamayacaklar.

Dul ve Yetimler 5.000 TL Alamayacak!

Emeklilere 5.000 TL ikramiye verileceği söylense de bu durum dul ve yetim maaşı alanlar için geçerli olmayacak. SGK bu emekli ikramiyesinin ödemelerini dosya bazında yapacak. Dul ve yetim hangi oranda maaş alıyorsa o oranda ikramiye ödemesi yapacak. Yüzde 25 oranda maaş bağlananlar 1.250 TL, yüzde 50 oranda maaş bağlananlar 2.500 TL ve yüzde 75 oranında maaş bağlananlar ise 3.750 TL ikramiye alacaklar. Dul ve yetimlere yapılacak en yüksek ödeme 3.750 TL olacak.

Dilimize getirilen 5.000 TL ikramiye ödemesi emeklileri sevindirdi. Ancak çalışan emeklilerin bu ikramiyeden yararlanamayacak olmaları ve dul ve yetimlere belirli bir oranda ikramiye ödemesi yapılacak olması, bazı kesimlerin tepkisine neden oldu. Yasal düzenlemelerle ilgili şu anda devam eden çalışmalar neticesinde kesin bir sonuç ortaya çıkacaktır.

Emekli ikramiyesi 5.000 TL'ye yükseldi: Ekim ayı ödemeleri durduruldu!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.