EkonomiGenelTürkiye

Dul ve yetim aylıklarında yeni zam düzenlemesi! Talepleri Cem Küçük açıkladı!

Türkiye’deki Dul ve Yetim Maaşlarının Sürekli Düşük Kalması

Türkiye’deki Dul ve Yetim Maaşları

Dul ve yetimlerin maaşlarının düşüklüğü sürekli tartışma konusu olmuştur. Ancak durum, emeklilere nazaran dul ve yetimler için daha da kötüdür. Dul ve yetimler, hayatlarını, oldukça düşük kalan aylıkları ile sürdürmeye çalışmaktadır. Emeklilerin en düşük maaşı 7.500 TL iken, dul ve yetimler bu kadar maaş alamamaktadırlar.

Dul ve Yetim Maaşlarının Düşüklüğü

Dul ve yetimlere, SGK tarafından ödenen maaşlar, içler acısı tutarlarda bulunmaktadır. En düşük dul aylığı 3.750 TL, en düşük yetim aylığı ise 1.875 TL olarak ödenmektedir. Bazı dul ve yetimler bu tutarların üzerinde maaş alabilmektedir, ancak önemli bir kesim ise bu tutarlar üzerinden maaş almaktadır.

Dul ve Yetim Maaşlarının Hesaplanması

Bir kişi vefat ettiğinde, eğer emekliyse veya mirasçılarına maaş bağlanacak kadar sigorta prim ödemeleri varsa SGK, bu kişilere maaş bağlamaktadır. Maaşlar dosya üzerinden hesaplanmaktadır. Emeklinin maaşı ne kadar ise, dul ve yetim maaşı belirli yüzdelerle belirlenmektedir. Dul maaşı, ölen eşin maaşının yüzde 50’sine denk gelirken; yetim maaşı, ölen babanın veya annenin maaşının yüzde 25’i olarak uygulanmaktadır. Çocuk sayısına veya beraber alınan dul ve yetim maaşlarına göre bu oranlar değişiklik gösterebilmektedir.

Dul ve Yetim Maaşlarında Zam

Maaşlarının düşüklüğü nedeniyle şikayetçi olan dul ve yetimler için zam yapılması gerekliliği sıkça dile getirilmektedir. Ancak yakın gazetecilerden Cem Küçük’e göre, yakın bir zamanda zam beklemek şimdilik doğru değildir. Dul aylığı ve yetim aylığı için zam, ocak ayında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.

Dul ve yetim aylıklarında yeni zam düzenlemesi! Talepleri Cem Küçük açıkladı!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.