EkonomiGenelTürkiye

“Altın fiyatları hükümetin yeni kararıyla yükselecek!”

İşlenmemiş Altın İthalatına Kota!

Son dönemde Türkiye ekonomisinde önemli değişiklikler yaşanmaktadır. Yeni ekonomi yönetimi, enflasyon, döviz kuru ve ödemeler dengesi gibi unsurları kontrol altına almak için bir dizi tedbir almayı hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda özel uygulamaların da yapılabileceği belirtilmektedir. Son gelen haberler ise altın piyasasına ilişkin alınan bir kararla ilgilidir. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın altın için özel bir karar aldığı bildirilmiştir.

Mevzuat Hazırlanıyor

Son aylarda işlenmemiş altın ithalatında görülen artışlar, ekonominin dengesini oldukça bozmuştur. Bu gelişme, dış ticaret dengesini olumsuz etkileyerek ödemeler dengesinde bir krize yol açmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu sorunun çözümünü işlenmemiş altın ithalatına yönelik bir dizi tedbir alarak bulmuştur.

Bu kapsamda, işlenmemiş altın ithalatının cari açığı artırmaması ve Türkiye’nin mevcut döviz rezervlerini desteklemesi amacıyla kota uygulaması kararı alınmıştır. Ancak henüz bu kararın mevzuatı hazırlanmamıştır. Yakın bir süre içerisinde Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı, işlenmemiş altın ithalatına kota uygulaması için gerekli mevzuatı hazırlayacaklardır.

Aracı Kuruluşlar İstedikleri Kadar İşlenmemiş Altın İthalede Bulunmayacaklar

İşlenmemiş altın ithalatı kotası, Borsa İstanbul AŞ üyesi kıymetli madenler aracı kuruluşları tarafından gerçekleştirilen ithalatlar için geçerlidir. Aracı kuruluşlar altın ithalatı gerçekleştirdiklerinde bir kotaya tabi olacaklardır. Aylık bir kota belirlenecek ve bu kotayı aracı kuruluşlara bildirilecektir. Aracı kuruluşun büyüklüğüne göre bu kota dağıtılacaktır.

Piyasa Kontrolden Çıkar Mı?

2023 yılının ilk yedi ayında işlenmemiş altın ithalatında yüzde 180 oranında bir artış görülmüştür. Ancak bu artış, vatandaşların altın talebinin yükselmesiyle bağlantılıdır. Dünya Altın Konseyi’nin yayınladığı bir raporda, Türkiye’den gelen altın talebinin küresel çapta bir denge yarattığından bahsedilmektedir. Ancak şimdi işlenmemiş altın ithalatına kota getirilecektir.

Seçim öncesinde, altın talebinin yükselmesiyle kuyumcular altın bulmakta zorluk yaşamış, bu da altın fiyatlarının gram başına 130 TL’ye kadar yükselmesine sebep olmuştur. Benzer bir uygulama yapılması durumunda, küresel piyasalarda altın fiyatlarının yükselmemesine rağmen, Türkiye’de yapılan altın ithalatının azalması altın fiyatlarında artışa yol açabilir.

Not: Bu yazıda yer alan bilgiler ve yorumlar yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.