EkonomiGenelTürkiye

“Fed’in Sıkı Para Politikası: Küresel Piyasalarda Negatif Etkiler”

ABD Merkez Bankası Endişeleri Küresel Piyasaları Etkiliyor

ABD’de İşsizlik Oranları Piyasa Beklentilerini Aşıyor

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sıkı para politikasını devam ettireceği endişeleriyle küresel piyasalar negatif bir seyir izliyor. ABD’de açıklanan verilere göre, JOLTS (Açık İş Sayısı) verisi ağustosta bir önceki aya göre 690 bin artışla 9 milyon 610 bine yükselerek piyasa beklentilerini aştı. İş gücü talebinin bir ölçütü olan açık iş sayısındaki bu artış, Fed’in sıkı para politikasına rağmen iş gücü piyasasında güçlü bir duruş olduğunu gösteriyor.

Fed Yetkililerinin Açıklamaları İzleniyor

Bugün açıklanacak olan ADP tarım dışı istihdam verisi ve Fed yetkililerinin açıklamaları da piyasalarda oynaklığı artırabilir. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Banka’nın faiz oranlarını uzun süre yüksek tutması gerektiğini ve 2024’te bir faiz indirimi öngördüğünü belirtti. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise iş gücü piyasasının güçlü olduğunu ve kısa vadede enflasyonun düştüğünü ifade ederek ABD ekonomisi hakkında “çok iyimser” olduğunu söyledi. Yellen ayrıca uzun vadeli faiz oranlarının yüksek olmasının bir tehdit olabileceğini ve faiz oranlarının daha normal seviyelere doğru yükseleceğini belirtti.

ABD Hazine Tahvillerinde Yükseliş Devam Ediyor

ABD hazine tahvillerindeki hızlanan satışlarla birlikte 10 yıllık tahvil getirileri Ağustos 2007’den bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 4,85’e ulaştı. Yüksek tahvil faizleri küresel pay piyasalarında satış baskısını artırırken, ABD ekonomisini yavaşlatabileceği ve küresel ekonomiye etkisi olabileceği hatırlatıldı. Bu gelişmelerin ardından dolar endeksi son bir yılın zirvesinde seyrediyor ve altın ons fiyatı son 6 ayın en düşük seviyelerinde bulunmaya devam ediyor.

Avrupa Borsalarında da Negatif Seyir

Fed’in sıkı para politikasını devam ettireceği beklentileri Avrupa borsalarında da satış baskısını artırıyor. Bugün bölge genelinde açıklanacak olan hizmet sektörü ve bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin yanı sıra Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın yapacağı konuşma yatırımcıların odağına yerleşti. ECB üyelerinin sözleri de yakından takip ediliyor. ECB Baş Ekonomisti Philip Lane, Avro Bölgesi enflasyonunun düşük seviyelerde seyrettiğini belirtirken ilerleyen dönemlerdeki gelişimlerin izlenmesi gerektiğini söyledi. Avro/dolar paritesi ise Aralık 2022’den bu yana en düşük seviyelerinde yer alıyor.

Asya Piyasalarında da Negatif Seyir Devam Ediyor

Fed’in faiz oranlarını uzun süre yüksek tutacağı beklentileri ve ABD hazine tahvil getirilerinin hızlı artışı Asya pay piyasalarında da satış baskısını artırıyor. Dolar/yen paritesi son bir senenin en yüksek seviyelerini test ettikten sonra gerileme gösterdi. Güney Asya bölgesine ilişkin büyüme beklentisi ise yüzde 5,6’dan yüzde 5,8’e yükseltildi. Japonya’da ise hizmet sektörü PMI beklenenden daha iyi bir performans sergiledi. Çin piyasalarında ise tatil nedeniyle işlem yapılmadı.

BIST 100 Endeksi Rekor Seviyede

Yurt içinde Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yükseliş trendini sürdürerek tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirdi. Dolar/TL ise bankalararası piyasanın açılışında artış gösterdi. Ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda enflasyonda düşüş öngördüğünü belirtti. Yurt içinde reel efektif döviz kuru ve yurt dışında ise hizmet sektörü ve ADP tarım dışı istihdam verisi takip ediliyor. BIST 100 endeksinde teknik açıdan 8.600 ve 8.700 seviyeleri direnç olarak gözlemlenir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.